Close button

Транзит газу в Європу через Україну знизився

Транзит газу в Європу через Україну знизився

Транзит газу в Європу в лютому 2021 року склав 2,9 млрд кубометрів. Це на 25% менше, ніж в січні. На динаміку вплинула ринкова кон'юнктура в країнах ЄС: в зв'язку з підвищеним попитом і волатильністю цін трейдери почали активний відбір газу з підземних сховищ, повідомляє БизнесЦензор.

Про це йдеться в повідомленні Оператора ГТС України

jkh06n_ls0_big.jpg

Сумарно в січні-лютому 2021 року обсяги транзиту становили 6,8 млрд кубометрів газу. З них в західному напрямку ОГТСУ протранзитувати 6,1 млрд кубометрів газу: в Польщу - 684 млн кубометрів, до Словаччини - 3,8 млрд кубометрів, в Угорщину - 1,6 млрд кубометрів.

У південному напрямку транзит склав 1,09 млрд кубометрів: в Румунію - 309 млн кубометрів, в Молдову - 781 млн кубометрів.

Зараз динаміка обсягів транзиту свідчить, що українська ГТС в основному виступає балансує потужністю в разі коливань попиту на газ в країнах ЄС або технічних обмежень інших газопроводів.

"За умовами договору з "Газпромом" ми отримуємо кошти за весь обсяг замовлених потужностей незалежно від обсягів транзиту (ship or pay). Але українська ГТС здатна здійснювати транзит на 100 млрд кубометрів газу в рік більше, ніж передбачено контрактом. Сьогодні ми бачимо, що наша ГТС виконує роль балансуючої потужності, коли повністю завантажені газопроводи "Ямал", "Турецький потік" і "Північний потік-1". Ми досить гнучкою потужності, щоб гарантувати постачання газу в Європу в разі відключень або планового обслуговування інших газопроводів. Але ця ситуація не повинна сприйматися як належне. У разі відсутності значних обсягів транзиту в майбутньому ГТС повинна бути оптимізована відповідно до реальним попитом для зниження операційних витрат і забезпечення економічно обґрунтованого тарифу для споживачів і комерційних клієнтів", - зазначив генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон.

Ділову угоду між НАК "Нафтогаз України" і російським ВАТ "Газпром" укладено в кінці 2019 року терміном на п'ять років. Воно передбачає бронювання "Газпромом" потужностей для транзиту в обсязі 65 млрд кубометрів (178 млн кубометрів/добу) в 2020 році і по 40 млрд кубометрів (110 млн кубометрів/добу) в 2021-2024 роках.

Новини

Популярні теми форуму

analytics