Close button

США заблокували постачання турецьких вертольотів

США заблокували постачання турецьких вертольотів

США завадили поставкам 30 ударних вертольотів ATAK турецького виробництва в Пакистан, тепер цей тендер, ймовірно, отримає Китай, заявив прес-секретар президента Туреччини Ібрагім Калин, коментуючи наслідки санкцій США проти його країни через купівлю російських систем ППО С-400, повідомляє Капитал.

Туреччина і Пакистан підписали угоду про постачання 30 вертольотів ATAK, це найбільший в історії Туреччини контракт на одноразову поставку оборонної продукції. Його сума оцінювалася в 1,5 мільярда доларів. Однак реалізація контракту була затримана через відмову США надати Туреччині ліцензії на експорт двигунів в зв'язку з тим, що конгрес блокує поставки американських озброєнь Туреччини, щоб змусити її відмовитися від придбаних раніше у Росії систем ППО С-400. Туреччина веде розробку власних вертолітних двигунів.

«США заблокували заплановану нами продаж бойових вертольотів Пакистану. Це, ймовірно, призведе до того, що тендер, про який йде мова, піде в Китай, і програли тут будуть США», - заявив Калин в інтерв'ю агентству Блумберг.

За словами Калина, Туреччина пішла на придбання С-400 через позицію США, які відмовилися поставити системи ППО Patriot Анкарі на вигідних для неї умовах. У той же час Франція заморозила переговори з Туреччиною про поставки систем ППО франко-італійського концерну Еurosаm через дії Анкари в Сирії.

«Туреччина вирішує розбіжності з Росією завдяки конструктивному діалогу, вона може зробити те ж саме з США. Але коли інша країна нав'язує максималістську позицію "або ви робите по-нашому, або ніяк", це дає зворотний ефект. Рішення по С-400 не було прийнято відразу, вони не будуть інтегровані в систему ППО НАТО. Процес (переговорів про постачання другого полку С-400), пов'язаний з першою оборудкою, триває», - додав прес-секретар президента Туреччини.

Поставки російських систем ППО С-400, що викликали кризу у відносинах Туреччини з США, почалися в середині липня 2019 року. Вашингтон вимагав відмовитися від угоди і замість придбати американські комплекси Patriot, погрожуючи затримати або взагалі скасувати продаж Туреччині новітніх винищувачів F-35, а також ввести санкції відповідно до CAATSA (закон «Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій»). Анкара відмовилася йти на поступки і продовжила переговори про додаткову партію С-400.

Новини

Популярні теми форуму

analytics