Close button

Нові тарифи на газ: скільки платитимемо

Нові тарифи на газ: скільки платитимемо

Уже з наступного місяця в Україні припиняє діяти державне регулювання тарифу на газ для населення, а всіх споживачів планують примусово перевести на новий - річний тариф, який може виявитися вище ринкового, повідомляє Вести.

Скільки доведеться платити за газ в наступному місяці і чому річний тариф більше схожий на чергову спробу залізти в кишеню українцям.

Що буде з ціною газу

Дія державного регулювання граничної ціни на газ для населення, яка встановлена на рівні 6,99 грн / куб. м, закінчується в цьому місяці. З 1 квітня ціни на блакитне паливо знову формуватиме ринок.

Простим споживачам в короткостроковій перспективі ця ситуація може піти навіть на користь. Але в наступному опалювальному сезоні, як каже енергетичний експерт, директор спеціальних програм НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев, тариф на газ може зрости чи не в два рази.

"Ціни на газ є сезонними і починають знижуватися якраз з квітня, і така тенденція триває аж до серпня. Потім йде поступове зростання з максимумом в лютому-березні. Ця картина повторюється щорічно. Тобто зростання цін на газ ми відчуємо тільки з початком наступного опалювального сезону, коли ціни на газ обмежувати більше ніхто не буде. Тоді він буде коштувати не 6,99 грн, а десь 10-11 грн / куб. м. знову-таки, якщо уряд знову не втрутиться в ринок і не зробить добро населення встановленням деяких обмежень ", - пояснив Геннадій Рябцев.

З огляду на сезонний фактор і досвід минулого року, можна припустити, що вже в квітні ціна газу знизиться досить істотно. Наприклад, за даними Української енергетичної біржі, середня ціна газу в квітні минулого року становила 4,7 тис. грн / тис. куб. м, а в травні 2020 го опустилася ще нижче - до 3,7 тис. грн / тис. куб. м.

У той же час, як каже Рябцев, сподіватися на повторення торішнього сценарію не варто. "Квітень і травень минулого року не показові. Тоді цінову картину дуже серйозно змінив коронакриза. Але ціни будуть точно знижуватися", - сказав Рябцев.

При цьому, як каже голова наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, в квітні ціна ще може залишатися на рівні до 7 грн.

"У квітні, може бути, частково в травні, ціна ще може бути на рівні 6-7 грн. Але в червні вже повинна опуститися до 4,5-5 грн / куб. м. По крайній мірі, такі очікування присутні на біржах" , - пояснив "Вістям" Корольчук.

Річний тариф: економія або кабала

Але низьких літніх тарифів українці в цьому році можуть і не побачити. Щоб нівелювати можливий удар, який знову буде чекати Україну на початку наступної зими, уряд прийняв рішення про впровадження усіма постачальниками газу річних тарифів. Споживачі, які їх виберуть, будуть весь рік платити за газ за однією і тією ж ціною, не дивлячись ні на які ринкові коливання. Такий тариф, наприклад, в минулому році вводив "Нафтогаз" - як альтернативу щомісячним платежам. Визначити тариф і запропонувати своїм клієнтам всі постачальники повинні до 25 квітня. А з 1 травня автоматично перевести на них своїх клієнтів.

Тим часом, як каже голова комітету ЖКГ Громадської ради при КМДА Олег Попенко, з точки зору споживача схема виглядає досить сумнівно. "Справа в тому, що постачальників зобов'язали встановити річну ціну в період, коли газ продається за найвищою ціною в році. Це означає, що як мінімум пів року українці платитимуть за газ набагато більше, ніж він буде коштувати на ринку. Установка річних контрактів в першу чергу вигідна "Нафтогазу", який і далі зможе продавати український газ втридорога простим українцям, заганяючи їх у кабалу. Також це вигідно і облгазсбитам, які можуть влітку закачувати дешевий газ в газові сховища, а продавати його українцям за найвищою ціною в році " , - говорить "Вістям" Попенко. За його словами, якщо річний тариф буде визначено 25 квітня, його розмір цілком може бути на рівні 6-7 грн. Адже саме з таким тарифом українці прожили найхолодніші місяці 2021 року. Також не виключено, що постачальники захочуть закласти в річну ціну свої ризики.

При цьому місячний тариф, як запевняють в уряді, нікуди не дінеться. "За бажанням, якщо хтось хоче зіграти в лотерею з цінами на газ, звичайно, буде можливість перейти на місячний продукт", - заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. А от назад на річний повернутися буде вже проблематично. Це можна буде зробити як мінімум через 12 місяців. А сам річний тариф для нових абонентів щомісяця буде різним. Таким чином, влітку платити за низьким місячного тарифу, а ближче до зими переходити на річний навряд чи вийде. Так само як і заощадити на ньому, проживаючи в багатоквартирних будинках. Економія може бути відчутна хіба що тим, хто використовує газ для опалення приватних будинків. І то взимку все одно доведеться платити більше за рахунок підвищення витрат самого палива.

В цілому ж, за словами Корольчука, подальша доля тарифів на газ буде визначатися, виходячи з обраної урядом стратегії.

"В експертному середовищі обговорюються різні можливі сценарії. По-перше, може бути спроба адміністративними шляхами загнати якомога більше споживачів до" Нафтогазу ", який, наприклад, запропонує кращу річну ціну на ринку. Умовно кажучи, 5 грн / куб. м. І взимку, і влітку. Людям може це сподобатися. Але в такому випадку на ринку залишиться монополія. А іншим постачальникам доведеться купувати газ на біржах, де ціни в зимовий період будуть значно вище. А відповідно, деякі споживачі будуть платити значно більше. Ще один сценарій - рівні умови для всіх постачальників. тобто, щоб "Укргазвидобування" шляхом підписання двосторонніх договорів продавала газ українського видобутку. У такому випадку навіть взимку ціна газу не повинна перевищувати 6 тис. грн / тис. куб. м ", - сказав Корольчук.

Світло поки без змін

Що стосується вартості електроенергії, яка на сьогоднішній день також регулюється спеціальними зобов'язаннями, то остаточного рішення по ньому поки немає. У Національній комісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) заявили, що тариф на електроенергію для населення з 1 квітня, ймовірно, залишиться на рівні 1,68 грн.

"Поки не виключено, що дія ПСО буде продовжено в квітні", - заявив глава регулятора Валерій Тарасюк.

Але радіти українцям доведеться не довго.

"У будь-якому випадку, з електрики прогнози несприятливі для населення. Якщо порахувати повні витрати на поставку струму побутовому споживачеві, то ціна виходить на рівні 3,5 грн / кВт · год. Плюс-мінус 20 копійок. Тобто тариф на електроенергію зростатиме. це вже очевидно як двічі два. Питання тільки в термінах ", - говорить економічний експерт Дмитро Марунич.

Нагадаємо, чиновники раніше розглядали можливість збільшення тарифу з 1 квітня для всіх, хто витрачає понад 300 кВт · год електроенергії на місяць, - до 3,42 грн / кВт · год. Зараз же, як сказав "Вістям" Попенко, в Кабміні вирішили залишити чинну ціну в 1,68 грн на обсяг споживання до 500 кВт · год.

Проте курс на підвищення тарифу в тій чи іншій мірі зберігається.

"Я думаю, що це питання відсунутий десь до кінця літа. Хоча плани були піднімати вже в травні. Я думаю, що підвищення буде поетапне. І 3,42 грн / кВт · год - це цілком реальна вартість електроенергії на 2022 рік" , - заявив Корольчук.

Новини

Популярні теми форуму

analytics