Close button

Доплати на їжу, нові правила паркування, подорожчання іграшок: що прийняв Кабмін 31 березня

Доплати на їжу, нові правила паркування, подорожчання іграшок: що прийняв Кабмін 31 березня

Кабмін 31 березня розпочався з 8 тисяч за локдаун, виплати яких схвалив парламент, пише Людмила Ксенз, Страна.ua.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль дав доручення Мінекономіки за тиждень підготувати всю необхідну нормативу з тим, щоб вже з початку квітня претенденти на компенсації могли подавати заявки.

Інша тема, про яку згадано Шмигаль - велика приватизація, по якій Рада вчора також прийняла закон, фактично розблокувавши зупинені на час епідемії конкурси.

Також Кабмін заслухав звіт міністра охорони здоров'я Максима Степанова. Той констатував, що ситуація з коронавірусів залишається важкою і в найближчі 1-2 тижні може ще більше погіршитися. Але в квітні-травні очікуються поставки 4,9 млн доз вакцин плюс є домовленості ще по 1,5 млн доз.

В цілому, за словами Степанова, є домовленості по 15 млн доз, а всього Україна отримає в цьому році 37 млн доз, що дозволить вакцинувати все доросле населення країни вже в цьому році. Що, втім, поки слабо співвідноситься з реальною картиною, адже плани по вакцинації фактично зриваються.

Робота для інвалідів

Кабмін затвердив зміни в закон про працевлаштування осіб з інвалідністю. Нововведень кілька.

По-перше, переписали норму про створення робочих місць для громадян з інвалідністю. Зараз в законі на першому місці - фінансування цих витрат за рахунок Фонду соцстраху. У новій інтерпретації - як власні кошти підприємств, так і фінансування або співфінансування Фонду. При цьому сама можливість держдотацій збережена.

По-друге, передбачена можливість дистанційної роботи для інвалідів.

По-третє, за рахунок Фонду соцстраху буде навчання і перенавчання громадян з інвалідністю.

Квота по робочим з інвалідністю залишилася незмінною - 4% штатного розкладу або одна вакансія, якщо в компанії працює 8-25 осіб.

По-п'яте, в норматив по забезпеченню місць для осіб з інвалідністю дозволено зараховувати працевлаштування, якщо людина зайнята на роботі не менше 20 годин на тиждень (тобто, працює на неповний день / тиждень).

Порядок виконання нормативів з працевлаштування інвалідів повинен розробити Кабмін.

Якщо норми не виконуються, підприємство зобов'язане виплачувати Фонса сохстраха грошові кошти в розмірі середньої по компанії зарплати. При цьому пропонується підвищити штрафні санкції за несплату таких внесків: зараз - 120% облікової ставки НБУ, в новому проекті - сплата в подвійному розмірі.

По-шосте, з'явилася нова норма про участь осіб з інвалідністю в конкурсі на держслужбу - для них буде спеціальний відбір, правила якого пропише Кабмін.

Науково-технічне співробітництво

Україна відновить співпрацю з США в науково-технічній сфері. Кабмін підготував і планує подати на ратифікацію ВР текст угоди між урядами України з США про продовження угоди. Нагадаємо: вперше така угода була підписана в 2006 році, а потім його кілька років Продлять.

Аж до 2019 року, коли терміни угоди минули. Угода підписується на п'ять років, і, як зазначено в пояснювальній записці, "дозволить українським вченим отримати відповідні умови для проведення наукових досліджень і інтегруватися в світовий науковий простір".

Також Кабмін затвердив розпорядження про переговори з Єврокомісією щодо залучення нашої країни в рамковій програмі ЄС з досліджень та інновацій "Горизонт Європа". Раніше Україна вже була учасником цієї програми, але співпраця застопорилося через епідемію. За участь в програмі потрібно платити. "Горизонт" в 2014-2020 роках обійшовся бюджету в 35 млн євро. Але, як зазначено в пояснювальній записці, було залучено коштів під українські дослідження на 41,5 млн, що перевищує бюджетні витрати.

Стандарти для спортклубів

З подачі Мінспорту Кабмін затвердив введення стандартів, виконання яких стане обов'язковим для суб'єктів господарювання, що надають послуги в спортивній галузі.

Самих стандартів ще немає - їх повинні розробити окремо. Але відомо, що будуть враховуватися, зокрема, фінансування в створення об'єктів спортивної інфраструктури, їх доступність для населення, а також нормативи забезпечення спортивними спорудами.

Гроші для ПТУ

Уряд змінив правила розподілу субвенції місцевим бюджетам на створення навчально-практичних центрів професійної освіти.

У минулому році з бюджету на ці цілі виділили 100 млн гривень, свої кошти додавали також місцева влада, за рахунок чого вдалося створити 39 нових і обладнати 10 діючих центрів. Але матеріально-технічна база ПТУ залишається застарілою.

В тому числі, через слабке фінансування програми на місцях. Щоб змусити місцеву владу активніше вкладатися в профтехосвіту, Кабмін прописав, що обов'язковою умовою отримання субвенції є принцип співфінансування з місцевих бюджетів. При цьому місцева влада не може пускати на ці цілі гроші Державного фонду регіонального розвитку та інші міжбюджетні трансферти.

Також потрібно буде подавати детальні звіти щодо використання коштів, узгоджувати зі спеціальною комісією перелік обладнання і техніки, які планується закуповувати

Правила для "ігоркі"

Кабмін зробив ще один крок до легалізації грального бізнесу - затвердив ліцензійні правила роботи. Йдеться, в першу чергу, про ліцензування постачальників програмного забезпечення для ігоркі. Скільки їх на сьогодні, - невідомо. Уряд орієнтується лише на загальні показники IT-ринку 183 тисячі ФОПів-айтішників і більше 400 компаній.

Ліцензування буде націлене, в першу чергу, на юридичних осіб, які зможуть заплатити чималу суму за ліцензію - 300 мінімальних зарплат (1,8 млн гривень).

Як прогнозують в Кабміні, в перший рік дії ліцензійних умов ними скористається до 20 компаній, тобто, бюджет отримає близько 36 млн гривень.

У ліцензійних умовах згадується про онлайн-системі, яка повинна вести реєстр всіх ставок і оборотів ігоркі. Причому розміщення її серверів допускається за межами України, в тому числі, в Європі. Що прямо суперечить нормам закону про гральний бізнес, де чітко вказано, що сервер онлайн-системи моніторингу може бути розміщений тільки в Україні. На це вказав Мінфін в своїх зауваженнях.

Доплати на їжу

Кабмін прийняв постанову про індексацію доходів населення (а також виплат аліментів, утримання військовим, нацполіціі, митникам і ін.) В залежності від індексу споживчих цін.

Схема наступна - визначатимуть якісь доплати, розмір яких залежить від індексу споживчих цін і прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Скажімо, на грудень 2020 року прожитковий мінімум становив 2270 гривень, а індекс споживчих цін - 3,1%. Отже, доплата - 70,37 гривень на місяць (3,1% від 2270 гривень).

При цьому якщо у людини зросте зарплата на суму, більше ніж індексація за минулий місяць, то в місяць надбавки доплата йому вже не призначена. А далі - відновлюється. Якщо оклад підвищать не з 1 числа, а, скажімо, з 15, то доплата буде йти за півмісяця.

"Артем" за крок від банкрутства

Кабмін кинувся рятувати державне підприємство "Артем" від банкрутства.

Ще з 2017 у "Артема" - великий оборонний контракт з ДП "Безпека" (його подробиці засекречені).

За цим контрактом "Артем" уклав договір з постачальником з США на поставку обладнання, але той своїх зобов'язань не виконав. У зв'язку з чим «Артем» судиться з не відбувся партнером по бізнесу, і в минулому році отримав рішення Арбітражного Інституту Стокгольмської торгової палати в свою користь - про анулювання контракту і повернення підприємству грошей.

Але поки кошти з боржника так і не стягнуті. Тим часом замовник - ДК "Безпека" почала паралельний судовий процес - вже проти "Артема", і вимагає з компанії більше 467 млн гривень за зірваний держзамовлення. Виконання цих вимог - це шлях до банкрутства "Артема", - вважають в Міністерстві стратегічних галузей промисловості. Там стверджують, що в разі банкрутства, "Артем" зірве держзамовлення за програмами "Вільха", "Вільха М", "Нептун" і, в тому числі, по малосерійне виробництво снарядів калібру 152 мм.

Також може бути втрачено провадження ракети класу "земля-повітря" Р-27.

У зв'язку з чим Міністерство звернулося до Кабміну з проханням врегулювати конфлікт. Зокрема, не зупиняти операції з бюджетними коштами ДП "Безпека" (які також заблоковані до з'ясування всіх обставин цієї історії), а також надати повноваження щодо вирішення цієї ситуації міністерству стратегічних галузей промисловості. Уряд такі умови погодило.

Нові правила паркування

Кабмін затвердив підготовлені Мінрегіоном зміни до правил паркування

Нагадаємо: раніше в Україні по парковках був прийнятий окремий закон, який в тому числі, дозволив інспекторам з паркування притягувати порушників до відповідальності, блокувати авто та ін. З інших нововведень - дали "добро" на запуск автоматичних систем оплати за парковку і боротьбу з тіньовим паркувальним ринком. Також широкі повноваження отримали місцеві влади, яким дозволили самим визначати правила парковки в містах.

Але, як зазначено в пояснювальній записці, виникли невраховані раніше нюанси, в зв'язку з чим в законодавство потрібно вносити зміни.

Кабмін пішов найпростішим шляхом - вніс правки в своє ж постанови за правилами паркування від 2009 року. Новації наступні:

  • вводиться поняття системи контролю відплати послуг. Йдеться про встановлення ПО, яке дозволить в режимі реального часу відслідковувати заплатив водій за парковку. Відповідно ,. Власникам авто буде складніше не платити, навіть якщо поруч немає паркувальника
  • вартість парковки місцева влада може визначати, виходячи з реального попиту на місця. Зараз - потрібна прив'язка до витрат на утримання парковки. Тобто, паркінги в ценрі мегаполісів, місць на яких годі й шукати, можуть подорожчати в рази.
  • На парковках обов'язково повинні бути зарядні пристрої для електромобілів
  • Повинен бути передбачений розрахунок за паркування банківською картою з обов'язковою видачею чека
  • Паркомати, на дорожнечу яких скаржаться обслуговуючі паркінги компанії, стали необов'язковими. Замість них можна використовувати інше обладнання, що дозволяє фіксувати факт оплати.
  • При оплаті потрібно буде вказувати не тільки час паркування, а й номер авто. Як говориться в пояснювальній записці, щоб уникнути схем, коли водії просто передають один одному талони.

Корисні іграшки

В Україні змінюється вимога до дитячих іграшок. Відповідні регламенти погодив Кабмін. Тепер при оцінці безпеки і якості іграшок наші контролери стануть оцінювати їх відповідність директивам ЄС. Ті ж прописують жорсткі обмеження за наявністю хімічних речовин (хрому - не більш 0,053 міліграма на кілограм вироби, алюмінію - до 2250 мг і т.д). Є також жорсткі вимоги по формальдегіду та інших токсичних речовин.

У зв'язку з цим українські вимоги до іграшок також підвищили. Скажімо, норму по змісту алюмінію знизили в 2-3 рази. Хрому - більш ніж втричі. Прописали норми по формальдегіду, яких до цього не було: чи не більше 1,5 молліграмма на кілограм для іграшок з полімерів ,, 0,1 мг на кубічний метр дерев'яних іграшок, 30 мг - для тканин і матеріалів для м'яких іграшок.

Жорсткість норм з дитячих товарів - однозначно плюс для здоров'я дітей. Але ось асортимент доступних українським дітям іграшок явно зменшиться, тому що чимала частина китайських виробів стане на нашому ринку непрохідний. А за якісні іграшки батькам доведеться платити дорожче.

Кому віддали держзакупівлі ліків

Кабмін визначився, хто буде закуповувати ліки для українців за рахунок бюджетних коштів. Особливої сюрпризу немає.

Як і в минулі роки основними постачальниками медикаментів для України будуть британська Crown Agency (вона стане закуповувати тести для діагностики туберкульозу, імунобіологічні препарати (вакцини), медикаменти та витратні матеріали для трансплантацій, ендопротези тощо) і програма розвитку ООН (ліки від гепатитів, СНІДу та ін).

МОЗ відзвітував, що проводив відбір постачальників, але ці виявилися кращими за наявністю досвіду, ціни товарів і послуг, умов і термінів поставок та ін.

Що, м'яко кажучи, виглядає дивно, враховуючи, скільки претензій до держзакупівель ліків у профільного спільноти. Головні питання - по зриву термінів. Скажімо, в звіті Рахункової палати за 2019 рік (даних за 2020 рік ще немає) зазначено, що в 2017-2018 і за перший місяць 2019 року міжнародні організації поставляли в Україну на явно менші суми, ніж сплатив бюджет. Скажімо, було використано всього 4,2% коштів, перерахованих у 2015 році, 85% фінансування 2016 року. 84% - 2017 року, 22,6% 2018 року.

Багато закуплені препарати в результаті потрапляли в нашу країну з уже стікаючи термінами придатності. Втім, тоді в Рахунковій палаті уточнили, що вина в зриві держзакупівель і на МОЗ, який неправильно спланував поставки препаратів і не вів належного контролю.

Лікарняні перевірять

Ще одна медична тема, якої сьогодні зайнявся Кабмін - лікарняні. У МОЗ звернули увагу на тіньовий ринок лікарняних, який в Україні активно працює. У зв'язку з чим запропонували ряд жорсткостей. За паперовим лікарняним - не братимуться копії (навіть завірені підписом лікаря), тільки оригінал.

За е-лікарняним прописали порядок ведення їх реєстру. Реєстр буде курирувати Пенсійний фонд, який стане обмінюватися інформацією з НСЗУ і Фондом соцстраху. В даних по лікарняним обов'язково потрібно буде вказувати всю інформацію про пацієнта, включаючи особисті дані, номер ІПН, паспорта, причину непрацездатності з висновком лікаря. дані будуть верифікувати. Зокрема, стануть перевіряти обґрунтованість видачі та продовження лікарняних, суму до оплати, зміна причин непрацездатності та підстави для цього. Лікарів, які будуть формувати лікарняні, також візьмуть на облік - потрібно буде вказувати ім'я і посаду, назву лікарні, індивідуальні номер платника податків. Дані про кількість неправомірно виданих лікарняних з розбивкою по регіонах і лікувальним установам будуть відкритими, як і суми, виплачені за листками непрацездатності.

Новий університет і дистанційні уроки по 18 тисяч

В Україні з'явиться новий вуз - Український державний університет науки і технологій. Рішення з цього приводу затвердив Кабмін. Як зазначено в пояснювальній записці, новий вуз з'являється в рамках «модернізації мережі вищої освіти». В подальшому до цього університету планують приєднати Дніпровський національний університет залізничного транспорту імені Лазаряна та Національну металургійну академію України. Тобто, судячи з усього, мова йде, скоріше, про злиття великих навчальних закладів. Який ефект це в підсумку дасть, і, власне, як зміниться рівень викладання в уже існуючих університетах, які планують "влити" в новий, - поки неясно.

До слова, Міносвіти також вибило гроші на створення дистанційних уроків для школярів. Бюджет за одним курсом - 18 тисяч гривень, а розробити їх планується близько 400, тобто, всього потрібно майже 14 млн гривень. Ці гроші візьмуть з інших програм - по організації літніх мовних таборів з навчанням мовами нацменшин, проведення конкурсів та семінарів, проведення експертизи підручників та ін.

У Міністерстві освіти в цілому націлені на масштабний перерозподіл коштів. Звітуючи за паливною ефективністю витрачання бюджетних грошей, глава міністерства Сергій Шкарлет звернув увагу, наприклад, на зайві витрати на друк документів про освіту і підручників, на що щорічно витрачається більше 640 млн гривень, причому, суми постійно зростають. Тому Шкарлет запропонував по максимуму перевести підручники і документи про освіту в електронний вигляд. А самі гроші на закупівлю електронних книг він пропонує виділяти не централізовано, а кожному навчальному закладу.

Новини

Популярні теми форуму

analytics