Close button

Як написати "забійне" резюме

Як написати "забійне" резюме

Резюме - це Ваша візитна картка формату А4. Єдина мета резюме - потрапити на співбесіду, інших цілей у нього немає. Резюме - це таран, покликаний пробити найміцніші двері.

ОФОРМЛЕННЯ І ПОСИЛАННЯ

Резюме має бути коротким і разючим потенційного роботодавця, як постріл з пістолета. Зайве детальне резюме може зіграти з Вами поганий жарт. Краще вміститися на одній сторінці. Дві сторінки - абсолютний максимум, якщо тільки ви не претендуєте на дуже високу керівну посаду. Повірте, нікому не цікаве Ваше третє місце на олімпіаді з ботаніки у 7 класі, якщо Ви, звичайно, не влаштовуєтеся викладачем ботаніки. Не потрібно розписувати Ваші тренінги з продажів, якщо ви подаєте резюме до фірми, яка нічим не торгує.

Резюме повинно бути чітко орієнтоване на ту посаду, яку ви хочете зайняти. Тобто, якщо Ви претендуєте на три різні посади у Вас повинно бути три різних резюме, написаних під кожну з позицій. Ви повинні поставити себе на місце людини, яка буде читати Ваше резюме та написати в точності те, що вона хоче побачити в резюме кандидата.

Останнім часом великі фірми та рекрутингові агентства стали використовувати штучний інтелект для відсіву невідповідних резюме, тому, втисніть в резюме все, що важливо саме для цієї вакансії, максимально використавши при цьому текст самої вакансії.

Резюме повинно бути легкочитним і дуже акуратним: ніяких бантиків по кутах, грайливих шрифтів та інших вільностей! Відправляючи резюме електронною поштою, замисліться над тим, як виглядає ваше послання, відправлене на адресу серйозної фірми з адреси типу pupsik404@mail.ru. Заведіть собі для мети пошуку роботи серйозний ящик на солідному сервісі в форматі ivan.s.petrov@gmail.com.

Пишіть резюме тією мовою, на котрій роботодавець написав вакансію. Якщо просто публікуєте своє резюме на сайті з пошуку роботи - не полінуйтеся написати його на всіх мовах, якими добре володієте.

СТРУКТУРА

Особисті дані. Починається резюме, як правило, з вказівки загальних даних про себе. Туди вноситься тільки найнеобхідніше: вік, сімейний стан, контактні дані. Обов'язково напишіть мобільний телефон та електронну пошту - ніхто не буде вас видзвонювати домашнім телефоном.

Короткий зміст. Напишіть буквально два-три рядки, що пояснюють хто ви такий, чого хочете і чому. Короткий виклад усього, що ви потім напишете нижче. Те, що відразу відкладеться в голові у того, хто читає ваше резюме. Наприклад:

Талановитий учитель географії з досвідом роботи за фахом 10 років, почесний член Британського географічного товариства претендує на посаду вчителя географії в приватній школі міста Києва у зв'язку зі зміною місця проживання.

Окрема рекомендація дівчатам: постарайтеся створити враження, що ви не плануєте заводити дітей найближчим часом (навіть якщо це правда), а збираєтеся сконцентруватися виключно на кар'єрі.

Освіта. Школу слід згадувати лише в тому випадку, якщо школа була якась особлива, наприклад Ви закінчили її з медаллю, або вона була спеціалізованою... Перераховувати навчальні заклади прийнято у зворотному хронологічному порядку: інститут вгорі, школа внизу.

Кваліфікація і членство в професійних організаціях. Наприклад:

2002- почесний член Британського географічного товариства

1999-2001 Національна географічна Академія України, курси підвищення кваліфікації - вчитель вищої категорії.

Перераховувати у зворотному порядку.

Досвід роботи. Перераховувати слід так само у зворотному порядку - на першому місці поточний/останнє місце роботи. Якщо список довгий - обмежитеся досвідом за фахом. Не слід згадувати, що, бувши студентом, ви підробляли кур'єром. Напишіть 2-3 останніх місця роботи, ваші обов'язки та досягнення на цих позиціях, чому ви там навчилися і чому пішли (тільки якщо причина відходу приємна для вуха майбутнього начальника). Згадуйте більше конкретних фактів, наприклад:

За десять років роботи 12 наших учнів виграли олімпіади з географії різного рівня, 5 пішли вчитися на факультет географії, 10 стали моряками торгового флоту, 7 кинули навчання і попливли до Бразилії, збивши пліт зі шкільних дощок і парт.

Дуже погано, якщо ви за останні п'ять років п'ять раз змінили роботу. Часта зміна роботи - тривожний сигнал для роботодавця про те, що кандидат потенційно конфліктний або некомпетентний. Якщо це було - потрібно якось викручуватися (дивитися нижче).

Спеціальні навички. Наприклад, якщо посада передбачає роботу на комп'ютері - перерахуйте основні програми, якими ви володієте. Якщо робота передбачає добре знання англійської мови - надішліть резюме й англійською теж. Це вже буде доказом того, що мову ви знаєте.

Хобі. Слід писати тільки якщо хобі показує Вас з вигідного боку саме для цієї вакансії. Приклад: робота вимагає скрупульозності й посидючості, а ви захоплюєтеся конструюванням мініатюрних моделей корабликів - є сенс написати. Все інше - якщо нема чим більше заповнити місце.

Рекомендації. Якщо вас готові рекомендувати дуже відомі у вашій галузі люди - пишіть. В інших випадках обмежтеся тим, що вони у вас є і можуть бути надані за першим запитом. Непогано буде попросити кого-небудь зі знайомих зателефонувати під виглядом роботодавця тим людям, яких Ви вказали в списку - може статися, що вони про Вас дещо гіршої думки, ніж ви очікували.

ЧОГО НЕ СЛІД ПИСАТИ

Очікувана зарплата. Є велика ймовірність продешевити вже на стадії резюме. Промацати роботодавця при співбесіді. І навпаки, є ймовірність відлякати потенційного роботодавця надмірними запитами, хоча, можливо, він дав би бажану вами зарплату, побачивши на співбесіді, які Ви гарні у справі.

Фотографія в резюме. Якщо ви красива дівчина, і Ваша посада передбачає роботу з клієнтами - вставляйте. В інших випадках я б рекомендував цього не робити. Може так статися, що якраз саме на цій фотографії Ви схожі на тещу начальника або щось у цьому роді. Якийсь відсоток роботодавців ви точно «відсічете» тим, що Ваше обличчя просто не сподобалося.

Промовчати - не означає збрехати. Все, що Вас не прикрашає - пропускайте. Подумайте, як це зробити, щоб у роботодавця не склалося враження, що резюме неповне або ви викинули якийсь період свого життя. Якщо не виходить - нахабно брешіть, сподіваючись, що Вас не розкусять. Нахабство - друге щастя, якщо є ймовірність, що вас не перевірять, а перевіряють дійсно не часто - брешіть. Краще збрехати і потрапити на співбесіду, де постаратися «підім'яти» ситуацію під себе, уникнувши неприємних питань, ніж написати правду і безрезультатно чекати дзвінка.

Успіхів!

Новини

Популярні теми форуму

analytics