Close button

Кожен третій пацієнт після COVID страждає від психічних розладів

Кожен третій пацієнт після COVID страждає від психічних розладів
Фото: Pixabay

Після коронавірусу частіше виникають неврологічні і психічні проблеми, ніж після грипу та інших респіраторних інфекцій, повідомляє Кореспондент.

Вчені з Оксфордського університету провели найбільше на сьогоднішній день дослідження впливу коронавірусу на психіку через шість місяців після зараження. Висновки фахівців були опубліковані 6 квітня в журналі The Lancet Psychiatry.

Відзначається, що для аналізу використовувалися дані з електронних медичних карт понад 236 379 пацієнтів, переважно жителів США, які перенесли COVID-19.

Так, частота неврологічних або психіатричних ускладнень через півроку після підтвердженого коронавірусу склала 33,6% (кожен третій), для 12,8% - це був перший подібний зареєстрований діагноз.

При цьому такі наслідки були більш розповсюджені після COVID-19, ніж після грипу або інших респіраторних інфекцій.

Найвищі ризики психічних розладів, включаючи інсульт, внутрішньочерепну кровотечу, деменцію і психотичні розлади, виявилися у пацієнтів після тяжкого перебігу захворювання та госпіталізації.

Найбільш частими діагнозами після Covid-19 були тривожні розлади (17%), афективні розлади (14%), розлади, пов'язані зі зловживанням психоактивними речовинами (7%) і безсоння (5%).

Новини

Популярні теми форуму

analytics