Close button

Тонка плівка з йодиду міді поліпшить оптоелектронні пристрої

Тонка плівка з йодиду міді поліпшить оптоелектронні пристрої
Фото: Хайтек

Вчені з Інституту фізико-хімічних досліджень Японії (RIKEN) створили тонку плівку йодиду міді. Атомарному плоский зразок покладе початок виробництва якісніших напівпровідників, повідомляє Хайтек.

Напівпровідники лежать в основі багатьох оптоелектронних пристроїв, включаючи лазери і світлодіоди. Інженери давно хотіли використовувати йодид міді (приклад галогенідними з'єднання) при створенні напівпровідників. Це з'єднання - відмінно проводить сигнали та стабільний при температурі вище кімнатної. Проблема в тому, що важко виготовити дійсно тонку плівку з йодиду міді без домішок. Звичайний метод передбачає нанесення плівки з розчину. «Але процес розчинення не підходить для створення високоякісної тонкої плівки з йодиду міді», - пояснює Масао Накамура з Центру вивчення нових матеріалів RIKEN.

Замість цього Накамура і його співробітники використовували альтернативний метод - молекулярно-променевої епітаксії, при якій плівка поступово вирощується поверх підкладки при підвищеній температурі та в вакуумі. Молекулярно-променева епітаксія вже широко використовується у виробництві напівпровідників. Однак цей метод важко використовувати для йодиду міді. Річ у тому, що цей матеріал дуже летючий і легко випаровується під час процесу, а не осідає у вигляді плівки. Щоб розв'язувати проблему, вчені спробували виростити плівку при низкий температурі, а потім збільшити її. Саме такий двоетапний процес виявився найбільш ефективним, зазначає автор дослідження.

Щоб поліпшити якість плівки, вчені використовували як підкладку арсенід індію. Його структура схожа на решітку йодиду міді. Це важливо, адже якщо крок решітки не узгоджений, в матеріалі утворюється багато дефектів.

Автори розробки перевірили чистоту свого зразка, використовуючи спектроскопію фотолюмінесценції. Цей метод включає стрілянину фотонами (або частками світла) на поверхні матеріалу. Вони поглинаються матеріалом, збуджуючи його електрони до більш високого енергетичного стану і змушуючи їх випускати нові фотони.

Моніторинг випромінюваного світла дозволив команді визначити, що вони створили монокристалічного плівку без дефектів.

Новини

Популярні теми форуму

analytics