Close button

Глава JPMorgan закликав до нового "плану Маршалла"

Глава JPMorgan закликав до нового "плану Маршалла"

Гендиректор американського банку JPMorgan Chase & Co. Джеймі Даймон пропонує закласти основу для довгострокового економічного зростання США за допомогою загальнонаціонального "плану Маршалла" - аналога американського плану відновлення Західної Європи після Другої світової війни, повідомляє "Интерфакс".

Він зазначив, що такий план може зажадати підвищення податків для забезпечених громадян.

"Не можна весь час тримати дефіцит (бюджету - ред.) на рівні 10-15%, - сказав Даймон. - Якби люди знали, що їхні гроші підуть на допомогу бідним і малозабезпеченим, вони б більше хотіли платити більш високі податки".

На його думку, будь-яка зміна корпоративного податку має бути "обгрунтованою і помірною", щоб зберегти конкурентоспроможність США в порівнянні з іншими країнами.

У листі акціонерам банку глава JPMorgan повідомив, що очікує стабільного зростання економіки США при помірному підвищенні інфляції і процентних ставок, завдяки високому рівню заощаджень, розширення вакцинації і перспективам прийняття плану інфраструктурних витрат обсягом $2,3 трлн, який був запропонований американським президентом Джо Байденом.

"Це великі гроші, і вони повинні підштовхнути зростання економіки, - заявив він WSJ. - Нам повинно бути соромно, якщо ми не скористаємося цим зростанням для допомоги найбільш нужденним".

Новий прогноз Даймона значно краще його очікувань рік тому, коли він попередив акціонерів банку про настання "важкої рецесії" і ризик падіння ВВП США на 35%.

Масштабні і швидкі заходи грошово-кредитної політики, прийняті в минулому році владою США, дозволили уникнути гіршого результату, зазначив він.

Однак Даймон не виключає виникнення перешкод для економічного зростання, включаючи вищі темпи інфляції, які можуть змусити Федеральну резервну систему (ФРС) США підвищити короткострокові ставки, що негативно позначиться на інвестиціях.

У своєму листі глава JPMorgan також позначив, як співробітники банку будуть працювати після пандемії. За його словами, багато хто буде працювати з офісу весь час. Менша кількість співробітників буде поєднувати роботу в офісі і вдома або працювати тільки дистанційно. JPMorgan продовжує будівництво нової штаб-квартири в Нью-Йорку, де зможуть розміститися від 12 до 14 тисяч співробітників.

Новини

Популярні теми форуму

analytics