Close button

Розкрито загадка гігантських драглистих сфер з Атлантики

Розкрито загадка гігантських драглистих сфер з Атлантики
Фото: Дайвер поруч з масою яєць кальмара в захисній оболонці. © Halldis Ringvold et al./Scientific Reports

Морські біологи підтвердили, що гігантські драглисті сфери, які дайвери час від часу зустрічають біля берегів Північної Атлантики, є скупчення яєць кальмарів Illex coindetii в шарі слизу. Кожна така сфера містить до декількох сотень тисяч яєць. Драглиста оболонка допомагає потомству кальмарів залишатися на певній глибині в оптимальному діапазоні температур, а також захищає його від хижаків і паразитів і допомагає розселятися, повідомляє N+1.

У море і на морському узбережжі часом можна знайти дуже дивні предмети - і зрозуміти, що вони собою являють, вдається далеко не завжди. Наприклад, в останні десятиліття дайвери, занурюються у берегів Північно-Східної Атлантики, іноді наштовхуються на величезні драглисті сфери, які повільно дрейфують у воді. Згідно найбільш популярної гіпотези, це скупчення яєць кальмарів в захисній оболонці. Однак підтвердити дану ідею досі не вдавалося, оскільки у вчених не було доступу до матеріалу, з якого складаються загадкові сфери.

Розібратися в цьому питанні вирішила команда морських біологів на чолі з Халлдіс Рінгвольд (Halldis Ringvold) з дослідницької організації Sea Snack Norway. Вчені попросили дайверів з усієї Європи повідомляти про будь-яких зустрічах зі драглистими сферами й по можливості збирати зразки їх матеріалу. В результаті Рінгвольд і її колеги отримали дані про 90 знахідки, зроблені з 1985 по 2019 роки біля берегів Норвегії та в Середземному морі (кілька сфер також були виявлені в водах Швеції, біля північного узбережжя Іспанії та східного узбережжя Великобританії).

Всі зустрічі зі сферами відбувалися з березня по жовтень, причому в Норвегії пік спостережень припадав на липень-серпень, а в Середземному морі - на серпень-вересень. На півночі загадкові об'єкти в основному дрейфували на глибинах до двадцяти метрів, а на півдні зустрічалися до 30-50 метрів нижче рівня моря. Розмір сфер досить сильно варіювався. Рінгвольд зі співавторами розділили їх на три класи: діаметром менше пів метра, від пів метра до метра і більше метра. До другої групи ставилося більш ніж половина сфер (58 відсотків). При цьому у 55 відсотків об'єктів через центр проходила якась структура, що нагадує темну смугу.

Завдяки допомозі дайверів Рінгвольд і її співавторів вдалося отримати зразки чотирьох сфер діаметром від півтора метра до метра, виявлених біля берегів Норвегії влітку 2019 року. Вивчивши їх, фахівці прийшли до висновку, що це дійсно яйця кальмарів довжиною один-два міліметри в студенистої оболонці.

Аналіз ДНК дозволив точно визначити вид, якому вони належать. Ним виявився кальмар Illex coindetii з сімейства Ommastrephidae, широко поширений в Північній Атлантиці, в тому числі в Середземному морі. Незважаючи на те, що цих головоногих вперше описали ще в середині XIX століття, до сих пір залишалося невідомим, як саме виглядають їхні яйця. Втім, автори припускають, що сфери діаметром більше метра належать більшому увазі кальмарів з того ж сімейства, наприклад, Todarodes sagittatus або Todaropsis eblanae. На жаль, зразків найбільших сфер вони отримати не змогли.

Завдяки спостереженням в неволі за іншими представниками роду Illex біологи знають, що драглисті оболонка, всередині якої можуть міститися до декількох сотень тисяч яєць, виробляється спеціальними залозами в мантійної порожнини самок. Сфери не дають яйцям опуститися на дно, так що ті залишаються в шарі води, де температура оптимальна для їх розвитку. Крім того, оболонка захищає потомство кальмарів від хижаків, паразитів та інфекцій і допомагає йому розселятися за допомогою морських течій. Втім, функція темної смуги на сферах поки залишається невідомою - ймовірно, вона складається з меланіну і імітує велику рибу, змушуючи ворогів триматися подалі. Термін існування захисних сфер недовгий. Через п'ять-сім днів вийшли з яєць юні кальмари починають виділяти спеціальний фермент, який розчиняє захисну оболонку і відкриває їм шлях назовні.

Результати дослідження опубліковані в Scientific Reports.

Новини

Популярні теми форуму

analytics