Close button

Британці встановлять на атомні підводні човни літакову ЕДСУ

Британці встановлять на атомні підводні човни літакову ЕДСУ
Фото: Royal Navy

На британських атомних підводних човнах класу «Дредноут», які замінять субмарини «Венгард», буде електродистанційна система управління (ЕДСУ), як у літаків. Вона автоматизує контроль за курсом, кільовою хитавицею, глибиною занурення і плавучість корабля і дозволить операторам просто задавати потрібні показники, повідомляє N+1.

В авіації ЕДСУ прийшла на зміну механічній системі управління. Вона замінила троси та тяги, що передають сигнали від штурвала і педалей до аеродинамічних керуючих поверхонь, на електричні імпульси. Якщо у літака є ЕДСУ, команди від пілота надходять в комп'ютер (або комп'ютери). Комп'ютер розраховує, в якому становищі повинні знаходиться аеродинамічні поверхні, щоб отримати бажаний результат, і управляє виконавчими приводами. В системі відразу запрограмовані всі обмеження, що захищають літак від перевантаження і перевищення швидкості. Тому ймовірність, що літак з ЕДСУ піде в звалювання або штопор, дуже низька. На комерційні літаки першої встановила ЕДСУ компанія BAE. Її системи електродистанційною управління стоять в Airbus A320, Boeing 737, Bell 525 і Bombardier CRJ.

Під водою архітектуру ЕДСУ вже використовують на американських підводних човнах типу «Вірджинія». Система управління кораблем відповідає за все маневрування і динамічні операції субмарини. Працює вона за схожим з авіацією принципом. Оператору не потрібно управляти кожним рухом субмарини. Він задає глибину і швидкість, а комп'ютер передає сигнали на рулі і в кормову частину. Але на більшості підводних човнів такої системи немає. Так, хід «Венгард» вручну задають кермові за допомогою механічних ручок управління.

У наступного покоління британських атомних підводних човнів класу «Дредноут», які замінять «Венгард», з'явиться аналог ЕДСУ. Активна система управління кораблем (Active Vehicle Control Management - AVCM) буде відповідати за всі аспекти маневрування, включаючи курс, глибину занурення, кільову качку і плавучість. Це дозволить операторам не контролювати кожен рух субмарини вручну, а просто ставити потрібні показники. Деталі розробки компанія BAE Systems -разработчик «Дредноути» - не розкриває.

Очікується, що підводні човни класу «Дредноут» замінять «Венгард» в 2030-х роках. Довжина корпусу підводних човнів нового покоління буде 153,6 метра, а водотоннажність - понад 17 тисяч тонн. Дві з чотирьох субмарин вже будуються.

Раніше ми розповідали, що стратегічні атомні підводні човни королівського флоту отримають нові водо-водяні ядерні реактори Rolls-Royce PWR 3 з поліпшеною конструкцією водяних контурів і автоматичною системою захисту від протікання. Кожен корабель зможе нести до 12 балістичних ракет Trident II D5.

Новини

Популярні теми форуму

analytics