Close button

Астрономи відкрили коричневі карлики з рекордно швидким обертанням

Астрономи відкрили коричневі карлики з рекордно швидким обертанням
Фото: © NOIRLab, NSF, AURA, J. da Silva

Три далеких коричневих карликів обертаються навколо своєї осі на неймовірній швидкості в 370 тисяч кілометрів на годину - ще трохи, - і вони були б розірвані відцентровими силами, повідомляє Naked science.

Коричневі карлики - об'єкти, що знаходяться на кордоні між планетами та справжніми зірками. Вони значно більший за планет, і деякий час в їхніх надрах навіть відбуваються термоядерні реакції. Однак для запуску злиття протонів маси карликів недостатньо, і після того, як інші легкі елементи закінчуються, вони починають повільно остигати, так і не засяявши.

Команда вчених на чолі з Меган Теннок (Megan Tannock) з Університету Західного Онтаріо в Канаді виявила три коричневих карлики, які обертаються надзвичайно швидко. На повний оборот навколо осі у них йде всього кілька годин. Розрахунки показують, що така швидкість близька до межі, після якого карлик просто розірвуть відцентрові сили. Про це вчені пишуть в статті, яка готується до публікації в новому номері журналу Astronomical Journal.

Для спостережень астрономи використовували космічний інфрачервоний телескоп Spitzer, а також наземні інструменти: телескоп, що працює на Гаваях Gemini North і чилійський Magellan Baade. Spitzer дозволив з високою точністю відстежити коливання яскравості коричневих карликів: в міру того, як ці тіла повертаються до нас тією чи іншою стороною, їх яскравість змінюється в залежності від плям і інших деталей на поверхні. Інші телескопи реєстрували обертання по періодичному зрушенню спектральних ліній молекул в атмосферах далеких об'єктів.

Ця робота дозволила знайти три коричневих карликів (2MASS J04070752 + 1546457, 2MASS J12195156 + 3128497 та 2MASSJ03480772-6022270), швидкість обертання яких на екваторі досягає величини, що вражає - в 370000 км на годину - на порядок більше, ніж навіть у стрімко обертається Юпітера. Повний оберт навколо осі вони роблять лише трохи більше ніж за годину.

«Порівняно слабка гравітація карликів насилу утримує їх в цілості», - говорить один з авторів знахідки Сенді Леггетт (Sandy Leggett).

Вчені припускають, що ці коричневі карлики придбали таку швидкість поступово. Подібні об'єкти народжуються, як і зірки, в ході колапсу газопилової хмари та спочатку зберігають його обертання. Однак з віком, завершивши термоядерні реакції, карлик остигає і стискається, зменшуючись в розмірах. Згідно із законом збереження кутового моменту це призводить до прискорення обертання - як у спортсмена-фігуриста, який, закрутившись, притискає руки ближче до тіла.

Новини

Популярні теми форуму

analytics