Close button

Особливості прийняття спадщини дитиною

Особливості прийняття спадщини дитиною

Фахівці Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) роз'яснили особливості прийняття спадщини дитиною, повідомляє ЮрЛига.

Заповіт дає можливість заповідати своє майно будь-кому, будь то фізичній особі, будь то юридичній (підприємству, установі, організації), або навіть на користь держави. І при цьому не має значення, чи є у потенційних спадкоємців сімейні відносини з спадкодавцем.

Крім того, заповідаючи своє майно, спадкодавець має право позбавити кого-небудь із спадкоємців за законом права на отримання своєї частки в спадщині.

Тим часом, законом визначено коло осіб, які незалежно від змісту заповіту мають право на обов'язкову частку у спадщині. Зокрема, це: малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця. До них також відносяться діти, які були зачаті за життя спадкодавця та народжені живими після відкриття спадщини.

На що вони мають право?

Такі діти мають право отримати половину своєї частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом.

Як правильно вступити у спадок в такому випадку?

За загальним правилом, щоб прийняти спадщину, потрібно подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу протягом 6 місяців з дня смерті спадкодавця.

Згідно з частиною третьою статті 1268 Цивільного кодексу спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від нього.

Діти не зобов'язані подавати нотаріусу заяву про прийняття спадщини і вважаються такими, що прийняли спадщину автоматично, якщо не відмовилися від неї в порядку, встановленому законом.

Дитина вважається такою, що прийняла спадщину, навіть якщо на момент смерті спадкодавця проживала окремо.

Для оформлення спадкових прав дитини заяву нотаріусу подають:

Від імені малолітньої (дитина до 14 років) або недієздатної дитини - її батьки (усиновлювачі), опікун.

При досягненні 14-ти років дитина має право самостійно подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. При цьому згода батьків, усиновителів, опікунів і органу опіки та піклування не потрібна.

Важливим в питанні прийняття спадщини дітьми є обґрунтована необхідність в цьому, оскільки до складу спадщини входять не тільки права, але й обов'язки. Це означає, що якщо спадкодавець отримав кредит і при житті не виплатив його, обов'язок зі сплати кредиту переходить до спадкоємців. Правда, на спадкоємців покладається обов'язок задовольнити вимоги кредиторів спадкодавця в межах вартості майна, одержаного у спадщину.

Навіть якщо вартість зобов'язань буде дорівнювати вартості спадкового майна, вступати дитині у спадок недоцільно, адже це може призвести до виникнення проблем в майбутньому: реалізація майна, оформлення документів, сплата податків, розрахунки з кредиторами тощо.

Тому закон дає можливість неповнолітній особі у віці від 14 до 18 років відмовитися від прийняття спадщини за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальника і органу опіки та піклування.

Своєю чергою, від імені малолітньої, недієздатної особи відмовитися від прийняття належної їм спадщини можуть батьки (усиновлювачі), опікун, однак тільки з дозволу органу опіки та піклування.

Обов'язковою умовою належного оформлення спадщини, до складу якого входить майно, права на яке підлягають державній реєстрації, є отримання свідоцтва про право на спадщину. Свідоцтво про право на спадщину видається після закінчення 6 місяців з дня відкриття спадщини.

Видача свідоцтва про право на спадщину часом не обмежена, тому отримати свідоцтво можна будь-коли.

Новини

Популярні теми форуму

analytics