Close button

Якими документами ФОП може підтвердити покупку у фізособи

Якими документами ФОП може підтвердити покупку у фізособи

Податківці пояснили, якими документами ФОП підтверджує витрати по оплаті товарів, робіт, послуг (оренди і т.д.) фізособі - продавцеві (орендодавцю), повідомляє Лига.Закон.

Нагадують, що для ФОП - загальносистемників об'єкт оподаткування - різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручки у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такого ФОП (п. 177.2 ПКУ).

ФОП повинні вести облік доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару. Облік доходів і витрат може вестися в паперовому та / або електронному вигляді, в тому числі через електронний кабінет.

Форма Книги та порядок її ведення для ФОП - загальносистемників затверджена наказом Міндоходів від 16.09.2013 р № 481. Ним передбачено, що документами, які підтверджують понесені витрати, безпосередньо пов'язані з отриманим доходом, можуть бути платіжні доручення, квитанція, фіскальний чек, акт закупівлі (виконаних робіт, наданих послуг) та інші первинні документи, що засвідчують акт оплати товарів, робіт, послуг.

Отже, ФОП як податковий агент при оплаті товарів, робіт, послуг (оренди тощо) в готівковій формі іншій фізособі - продавцю (виконавцю робіт, послуг), який не зареєстрований як самозайнята особа, може підтвердити понесені витрати:

  • договорами і актами закупівлі (виконаних робіт, наданих послуг), складеними на його ім'я і фізособи - продавця (виконавця робіт, послуг);
  • платіжними документами, що підтверджують факт утримання ПДФО (військового збору) і перерахування його до бюджету;
  • відомостями з податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого ЄСВ.

Новини

Популярні теми форуму

analytics