Close button

Карантинна втома: як знизити градус неврозу

Карантинна втома: як знизити градус неврозу

З моменту введення обмежувальних заходів пройшло вже більше року. За цей час страх перед невідомою хворобою під час першої хвилі коронавірусу змінився острахом почути невтішну статистику під час другої хвилі, пише Анастасия Плиева, Вести.

Третя хвиля внесла розкол в настрої людей: одні апатично опустили руки з думкою «на все воля Божа», другі, навпаки, почали злитися на все, що їх оточує. «Карантинна втома» - цим терміном психологи називають настрій людей, яке зараз витає в суспільстві.

«Небезпека карантинної втоми полягає в тому, що початкове усвідомлення високого ризику спонукає нас виявляти надобережність. Але потім ми адаптуємося до ситуації, і сприйняття ризику притупляється, - вважає психотерапевт, консультант методів когнітивно-поведінкової терапії Аріна Міщенко. - А коли ми перестаємо відчувати небезпеку, ми не згодні дотримуватися протиепідемічних заходів. Тому будь-які обмеження сприймаються нами агресивно і як спроба придушення нашої волі. І це природний процес пристосування людей до життя, оскільки вони втомилися від дотримання висунутих до них вимог».

П'ять ознак того, що ви виснажені пандемією

№1: Здолала нудьга

Через обмеження в громадському транспорті багатьом людям довелося знову перейти на роботу з дому. Рішення: щоб пережити цей період без відчуття самотності і тлінності існування, потрібне спілкування.

№2: З'явилися спалахи паніки

Якщо ви ні з того ні з сього почали відчувати прискорене серцебиття і прискорене дихання - ваш організм почав безпричинно виділяти нейромедіатори і гормони. Рішення: зменшити частоту тривожних станів і позбутися від уявлення лякаючих картин майбутнього допоможе техніка дихання.

№3: Почастішали випадки занепокоєння

Під час карантинної втоми у нас часто з'являються думки про те, на що ми не можемо вплинути. Рішення: якщо у вас стали часто з'являтися думки «А раптом? ..», потрібно навчитися негайно перенаправляти увагу на речі, які знаходяться в рамках вашого контролю.

№4: Атакує апатія

Низька активність і соціальна відчуженість виявляються найбільш сильними факторами поганого настрою і призводять до відсутності мотивації і зниження енергії. Рішення: сядьте в зручній позі, закрийте очі і сконцентруйтеся на пальцях ніг.

№5: Пробивається раптова агресія

Найбільш агресивна людина та, яка часто відчуває брак сну. Рішення: насамперед потрібно встановити фіксований час підйому.

Новини

Популярні теми форуму

analytics