Close button

Податок на Google: Гетманцев роз'яснив нюанси законопроекту

Податок на Google: Гетманцев роз'яснив нюанси законопроекту

Україна поки не збирається вводити податок на прибуток провайдерів електронних сервісів. Так глава податкового і митного комітету ВР Данило Гетманцев прокоментував законопроект про "податок на Google" (№4184), відповівши тим самим на звинувачення в безглуздості документа Михайла Саакашвілі в Facebook, пише Максим Беркаль, UBR.

"Перше: законопроект не вводить новий податок. ПДВ вже стягується з електронних сервісів відповідно до чинного Податкового кодексу. Так, адміністрування його ускладнено, що викликає необхідність спрощеного механізму сплати, але ПДВ вже має платити з електронних послуг", - написав Гетманцев.

Саакашвілі зазначив, що Гетманцев як лобіст законопроекту пропонує стягувати з міжнародних сервісів (Google, Apple, Facebook і т.д.) 20% ПДВ за надані послуги. А в гонитві за додатковими податками ці "законодавці" нібито "забувають, що рівно на стільки ж збільшиться вартість цих сервісів для українців".

"Посилаючись на міжнародний досвід, вони скромно замовчують про те, що в середньому в світі цей податок становить від 1% до 5%, не кажучи про те, що він введений в розвинених країнах зі стійкою економікою і принципово інший купівельною спроможністю населення", - стверджує колишній президент Грузії.

Гетманцев же в свою чергу пояснює, що в середньому в світі податок становить не 1-5%, а 20%, як і в Україні. За його словами, Саакашвілі просто плутає ПДВ з електронних сервісів з податком на прибуток їх провайдерів, який поки вводити не планують. Нардеп додав, що у вівторок проект до другого читання виносити не будуть, хоча з прийняттям варто поспішити.

Новини

Популярні теми форуму

analytics