Close button

Російські війська розташували табір під Воронежем

Російські війська розташували табір під Воронежем

В останні дні активно вивчають маршрути руху російської техніки в Крим і до українського кордону за допомогою відео з соціальних мереж і сервісу відстеження вагонів gdevagon. Концентрація російських сил біля кордону, яку спостерігають, безпрецедентна з 2015 року, повідомляє Citeam.

Місця зйомки відео російських колон і кінцеві пункти ешелонів з технікою, крім Криму, найчастіше перебувають у Воронезькій області. Цей регіон має кордон з Україною, точніше - з північною частиною Луганської області, підконтрольної українським силам.

Пильно вивчивши свідчення прибуття військ в Воронезьку область, Citeam з'ясували, що вони концентруються в польовому таборі на південь від Воронежу (близько 250 кілометрів їзди від кордону з Харківською та підконтрольної Луганською областями України), а також, можливо, на південь від Острогожська (близько 150 кілометрів від кордону). Значна частина техніки відноситься до Центрального військового округу - до Воронежу вона подолала сотні і тисячі кілометрів.

Вивчаючи перекидання частин ЦВО залізницею до кордону дослідники встановили, що вони розвантажуються на станціях Маслівка та Тресвятська в районі Воронежа. Станція Тресвятська розташована в дещл малолюдній місцевості, а Маслівка - практично в межах міста Воронежа. Тому в районі останньої зняли і виклали відразу кілька відео.

Найбільш яскравий приклад - тікток, знятий жителем Воронежа, на якому видно військові танковози, що перевозять важку вогнеметного систему ТОС і бойові машини піхоти, а також стоянка техніки безпосередньо біля станції Маслівка.

На держномер тягачів видно коди 50 (Західний військовий округ, до якого належить Воронеж), а також 87 і 76 (колишній Сибірський і колишній Приволзько-Уральський військові округи відповідно, нині входять в Центральний військовий округ). За допомогою Google Streetview підтвердили, що відео дійсно знято в районі станції Маслівка - автовози слідують в південному напрямку.

czjrgwuqlp_big.jpg

Фото. Джерело: Citeam

6o5vub008v_big.jpg Фото. Джерело: Citeam

unloading-geo.jpg

Фото. Джерело: Citeam

Відео зі станції Тресвятської не траплялися, але нам і колегам вдалося виявити відразу кілька відео та фотографій, які зняті неподалік від цієї станції. Тікток зі схожою колоною БМП на танкових транспортерах був знятий на північному заході від Тресвятської, колона прямує в село Нова Усмань.

У самій Новій Усмані теж знімали відео і фото зі схожими колонами (останнє фото, на якому видно танк Т-72Б3, знято в районі пам'ятника воєводі Борису Собакіну, встановленого в Новій Усмані в 2019 році).

tank-geo.jpg

Фото. Джерело: Citeam

sobakin.jpg

Фото. Джерело: Citeam

На ще одному відео в TikTok видно колона реактивних систем залпового вогню «Ураган» з кодами 76 на держномер (Центральний військовий округ). Цілком ймовірно, це техніка 120-ї артилерійської бригади з Юрги Кемеровської області, яка прямувала на станцію Тресвятську.

Саме відео знято на трасі Р193, колона рухається у напрямку Воронежа. Варто відзначити, що відео «ураганів» з самого Воронежа ми не зустрічали, що дивно для такої великої колони. Поясненням може служити скарга в паблік Новій Усмані в ВК ще від 1 квітня, де говориться, що колони військової техніки їдуть через селище міського типу Відрадне, яке розташоване на південь від Р193, не доїжджаючи Воронежу.

r193-geo1.jpgФото. Джерело: Citeam

Виконавши пошук за ключовими словами в ВК виявили пости місцевої жительки, в яких присутні відео і фотографії військового табору, в тому числі техніки, наметів (одна з яких, судячи з червоним хрестів, являє собою польовий госпіталь) і польової кухні.

В описі говориться, що відео знято в Берізці "під Маслівкою". Відео, на якому видно танковози з технікою (і кодом Центрального військового округу на держномер), дійсно знято на південь від Масловки в районі садового товариства «Берізка» - трали їдуть з північного сходу (з боку Масловки) і повертають на південь.

avtovoz-geo.jpg

Скріншот. Джерело: Citeam

Нам не вдалося однозначно геолокувати фотографії та відео самого табору, проте ми припускаємо, що він розташований на північній частині військового полігону «Погоново» на південь від СНТ «Берізка». Можливо, туди направляється техніка не тільки зі станції Маслівка, а й зі станції Тресвятський через Нову Усмань і Відрадне.

Інформація про військових на полігоні «Погоново» з'явилася в одному з місцевих ЗМІ ще в кінці березня. У коментарях до матеріалу місцевий житель скаржиться на поведінку військових, які розташувалися "в полі поруч з житловими будинками", "валили ліс бронетранспортерами та вантажівками" і виставили "вартових зі зброєю".

comment.jpg

Скріншот. Джерело: Citeam

field-collage.jpg

Фото. Джерело: Citeam

qaqlmtg907_big.jpg

Скріншот. Джерело: Citeam

Табір під Маслівкою розташований приблизно в 250 кілометрах по дорозі від кордону з Україною - в 2014 і 2015 роках, під час активних дій російських регулярних частин на Донбасі, їх табори розташовувалися куди ближче до кордону. Однак є свідчення і того, що російська техніка дислокується і південніше - в районі міста Острогожськ Воронезької області.

У розмові з CIT аналітик Том Баллок повідомив, що бронеавтомобілі «Тигр» без тактичних знаків вказують або на одну з бригад спецназу ГРУ, або на розвідувальний підрозділ, наприклад, розвідбат мотострілецької бригади. В даний час нам не відомий пункт призначення цієї колони, але представляється логічним, щоб розвідники або спецназівці висунулися ближче до кордону, ніж основні сили (Острогожськ розташований приблизно в 100 кілометрах по дорозі від Масловки в напрямку кордону).

Концентрація російських сил у Воронезькій області викликає побоювання в першу чергу тому, що її неможливо пояснити не тільки навчаннями, але навіть приготуваннями до українського наступу, яке продовжують прогнозувати в «республіках» Донбасу.

Воронезька область межує не з «ЛНР» або «ДНР», а з підконтрольною Україні територією. Неможливо уявити, щоб українські війська почали наступ через російський кордон, а для введення військ на Донбас для підтримки сепаратистських формувань логічніше було б розміщувати їх в Ростовській області. Тому очевидно, що диспозиція російських сил як мінімум у Воронезькій області носить скоріше наступальний, ніж оборонний характер.

Однак навіть у цьому випадку не можна однозначно стверджувати про неминуче вторгнення російських військ на підконтрольну Україні територію. Якщо метою Кремля дійсно є тиск на Київ і Вашингтон, то цілком логічно було б розташувати війська досить загрозливим чином - наприклад, через кордон від Харкова і підконтрольної Луганщини.

Колеги з Bellingcat і команди відеорозслідувань New York Times отримали в розпорядження супутникові знімки табору на полігоні «Погоново» на південь від Воронежа. Дослідник Bellingcat Ерік Толер опублікував порівняння знімків Planet, де видно, що намети з'явилися на полігоні в кінці березня - початку квітня. Крістіан Тріберт з NYT виклав знімки у високій роздільній здатності, на якому видно сотні одиниць військової техніки.

Новини

Популярні теми форуму

analytics