Close button

АМКУ наклав мільйонний штраф на власника підрядників "Укравтодору"

АМКУ наклав мільйонний штраф на власника підрядників "Укравтодору"

Антимонопольний комітет (АМКУ) оштрафував угорську компанію Üttema Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság (Üttema KFT) на 64,77 млн грн за покупку двох українських компаній - ТОВ "Кіевшляхбуд" і ТОВ "Ростдорстрой" - без отримання дозволів на концентрацію. Відповідне рішення Комітет прийняв на засіданні 8 квітня, заявили в прес-службі регулятора, повідомляє БізнесЦензор.

АМКУ встановив, що в жовтні 2018 року Üttema придбала акції ТОВ "Ростдорстрой". Потім в листопаді того ж року Üttema стала власником "Кіевшляхбуду".

При цьому учасники концентрації звернулися в АМКУ за отриманням дозволів на неї тільки в червні 2020 року - майже через 2 роки після скоєних порушень. Після продажу обидві українські компанії увійшли в групу RDS (від "Ростдорстрой").

За це АМКУ визнав компанію Üttema Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság порушником і наклав сукупний штраф в розмірі 64,77 млн грн. У тому числі 170 млн грн - за придбання ТОВ "Ростдорстрой" і 64,59 млн грн - за покупку ТОВ "Кіевшляхбуд".

Також Комітет встановив, що частка учасників концентрації на загальнодержавному ринку будівництва доріг і автострад за підсумками 2015 - 2019 років і 9 місяців 2020 року становила 10%.

Тому АМКУ надав компанії Üttema дозвіл на придбання частки в статутному капіталі обох українських компаній.

Згідно з відкритими даними, угорська Üttema Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság була створена 15 травня 2018 року зі статутним фондом 3 млн угорських форинтів (трохи менше $10 тис.).

Згідно з даними держреєстру, бенефіціарами ТОВ "Кіевшяхбуд" і ТОВ "Ростдорстрой" через угорську Üttema залишаються Євген Коновалов і Юрій Шумахер - депутат Одеської міськради від партії "Довіряй справам" Геннадія Труханова.

"Ростдорстрой" входить в Національну асоціацію дорожників України (НАДУ), яка об'єднує найбільших підрядників "Укравтодору" останніх років. За даними видання "Наші гроші", в 2020 році компанія виграла тендерів на будівництво доріг на загальну суму 9,55 млрд грн, зайнявши друге місце за цим показником.

Новини

Популярні теми форуму

analytics