Close button

Сім'я Медведчука зберегла велике родовище нафти в Росії

Сім'я Медведчука зберегла велике родовище нафти в Росії

Сім'я народного депутата від ОТЗЖ Віктора Медведчука продала частки в шести підприємствах в Росії, задіяних в нафтопереробці, але зберегла у власності велике родовище нафти. Про це повідомляє проект "Схеми" з посиланням на дані російського реєстру юросіб, повідомляє Радио Свобода.

За даними реєстру юридичних осіб Росії, 5 квітня 2021 російська компанія «Південь Енерго», яку, згідно з декларацією Віктора Медведчука, контролює його дружина Оксана Марченко, змінила власників.

Частку в 93 відсотка тепер контролює російське ТОВ «Петон інвест технолоджі». Це дочірня компанія «Науково-дослідного проектного інституту нафти і газу «Петон», який є великим підрядником «Газпрому». З 2016-му «Петон» отримав замовлення від державної компанії на 180 млрд рублів (близько 2,7 мільярда доларів), а також спільно з «Газпромом» будує найбільший в Росії Амурський газопереробний завод на кордоні з Китаєм, який планується запустити у 2021 році . Вартість цього проекту «Газпром» оцінював в 20 млрд євро.

Власниками «Петон», відповідно до російського реєстру юридичних осіб, є двоє громадян Росії. Частку в 80 відсотків контролює бізнесмен і вчений з Уфи Ігор Мнушкін, який заснував компанію у 1990 році. Частка в 20 відсотків у 2017 році відійшла Андрію Гранкіну.

Оскільки «Південь Енерго» є «материнською» компанією нафтопереробного бізнесу умовної групи НЗНП, сім'я Віктора Медведчука втратила контроль і ще над п'ятьма підприємствами. Йдеться про ТД «НЗНП» (компанія, яка займається продажем нафтопродуктів), «Югтранс-НЗНП» (компанія-перевізник), "НЗНП Інжиніринг» (будівельна і проектувальна компанія), «Роузвуд Шиппінг» (компанія-перевізник, яка володіє вісьмома нафтовими танкерами) і АТ «Новошахтинськ завод нафтопродуктів». Останній, за даними Ради нацбезпеки і оборони України, постачав нафтопродукти в ОРДЛО.

Зокрема, сім'ї нардепа Медведчука і його соратника Тараса Козака продовжують володіти компанією "НЗНП Трейд", яка отримала право добувати нафту на Гавріківском родовищі в Ханти-Мансійському окрузі РФ, запаси якого оцінюються в майже 137 млн тонн.

Засновниками ТОВ "НЗНП Трейд" до сих пір залишаються цивільна дружина Тараса Козака Наталя Лавренюк (25%), АТ "Ренесанс" Оксани Марченко (61%) і АТ "Фінконсалтпро" (14%).

Новини

Популярні теми форуму

analytics