Close button

Вчені виявили загрозу обвалення шельфових льодовиків Антарктиди

Вчені виявили загрозу обвалення шельфових льодовиків Антарктиди
Фото: © AvanKINTS / Halley team

Нове дослідження показало, що більше третини площі шельфових льодовиків Антарктики можуть завалитися в море, якщо глобальні температури зростуть на чотири градуси Цельсія в порівнянні з доіндустріальним рівнем. За оцінками авторів, якщо вдасться утримати підвищення температури на рівні цільового показника Паризької угоди в два градуси, площа, підвладна ризику обвалення буде вдвічі менше, що дозволить уникнути катастрофічного зростання рівня моря, повідомляє РИА Новости.

Британські вчені з Редінгського університету, використовуючи сучасні методи моделювання регіонального клімату з високою роздільною здатністю, побудували прогнозну модель впливу підвищеного танення і стоку води на стабільність шельфових льодовиків, що оточують Антарктиду.

Автори виявили, що при підвищенні температур на планеті на чотири градуси Цельсія ризику дестабілізації будуть схильні до 34 відсотки всіх шельфових льодовиків Антарктики, включаючи 67 шельфових льодовиків Антарктичного півострова.

Дослідники визначили, що самому високому ризику піддається льодовик Ларсен С - найбільший шельфовий льодовик Антарктичного півострова. У 2017 році від нього вже відколовся величезний айсберг, зменшивши площу льодовика на 12 відсотків. Також до групи ризику через своє географічне положення і значного прогнозованого стоку потрапляють льодовики Шеклтона, Пайн-Айленд і Уїлкинса.

Щоліта на поверхні шельфових льодовиків тане лід, вода стікає в тріщини та збирається в повітряних порожнинах в товщі снігу, де взимку знову замерзає. Однак в ті роки, коли влітку тане багато льоду, вода тече по тріщинах на поверхні льодовиків, поглиблюючи та розширюючи їх, поки в кінцевому підсумку вони не перетворяться в розломи, які розколють льодовик.

"Ми знаємо, що, коли розтанув лід накопичується на поверхні шельфових льодовиків, він може привести до їх різкого руйнування і обвалення, - наводяться в прес-релізі університету слова одного з авторів дослідження, метеоролога Елли Гілберт (Ella Gilbert). - Попередні дослідження дали нам загальну картину з точки зору прогнозу скорочення антарктичних шельфових льодовиків, а в новому дослідженні ми використовуємо новітні методи моделювання, щоб виявити деталі і забезпечити більш точні прогнози".

Вчені вважають - якщо на поверхні шельфового льодовика регулярно збирається вода, ймовірно його обвалення. Саме це сталося з шельфових льодовиком Ларсен у 2002 році, який розколовся після кількох теплих років поспіль. Його обвалення спровокувало рух континентальних льодовиків в сторону моря, куди в результаті завалитися мільярди тонн льоду.

"Шельфові льодовики - важливі буфери, що перешкоджають вільному течією льодовиків з суші в океан, що викликає підвищення рівня моря. Якщо температура буде продовжувати рости нинішніми темпами, ми можемо втратити в найближчі десятиліття більше антарктичних шельфових льодовиків, ніж коли б то не було. Отримані дані підкреслюють важливість обмеження зростання глобальної температури, якщо ми хочемо уникнути найгірших наслідків зміни клімату", - відзначає доктор Гілберт.

Стаття з результатами опублікована в журналі Geophysical Research Letters.

Новини

Популярні теми форуму

analytics