Close button

Чим відрізняється "український" штам COVID-19

Чим відрізняється "український" штам COVID-19

У референс-лабораторії Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) в Лондоні підтвердили «український» варіант «британського» штаму. Правда, поки його підтвердили, минув час, і в Україні з'явився ще небезпечніший штам - «південноафриканський», на який не діють щеплення. В Інституті молекулярної біології і генетики, де виявили модифікований «британський» штам, так званий український, пропонують проводити дослідження в Україні. Але для цього потрібні обладнання та гроші, повідомляє Вести.

«Український» варіант

У референс-лабораторії ВООЗ у Лондоні підтвердили «український» варіант «британського» штаму коронавірусу. Про це повідомив Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ. Він раніше направив зразки носоглоткових мазків від хворих Covid-19 з метою дослідити геном вірусу SARS-СоV-2.

Правда, Інститут молекулярної біології і генетики про те, що виявлені нові мутації «британського» штаму коронавірусу в Україні, повідомив ще в березні.

«У лютому було проведено секвенування (метод вивчення мутацій) 17 зразків, відібраних у хворих з Івано-Франківська, і двох - з Києва, в яких були виявлені нові мутації «британського» штаму коронавируса. Ми їх називаємо модифікованим штамом. Взагалі в Україні секвенування не проводиться. Зазвичай Центр громадського здоров'я України (ЦГЗ) брав зразки мазків і відправляв їх в лабораторії ВООЗ - наприклад, в Лондон або в Німеччину, в клініку «Шаріте» і ін. Там вони «маринувалися» місяць-півтора, оскільки в лабораторії великі черги. Так було і в лютому, коли відправили зразки, в яких виявився штам, названий журналістами «українським». А результат ми отримали тільки в березні. В цей час штам поширювався по Україні, заражаючи сотні тисяч людей», - кажуть в прес-службі інституту.

Директор ДУ «Київський міський лабораторний центр МОЗ» Сергій Чумак каже, що зразки постійно відправляють в ЦГЗ для досліджень.

«ЦОЗ вибірково посилає листи в різні лабораторії. Серед київських зразків у двох випадках підтвердився модифікований «британський» штам, який більш агресивний і контагіозний. Правда, ми його не називаємо «українським», - сказав Сергій Чумак.

Модифікований «британський» штам, як кажуть в Інституті молекулярної біології, відрізняється від попередника, вперше виявленого в Англії восени 2020 року, критичними змінами в ділянках вірусу, що відповідають за швидкість розмноження вірусу в клітці і реактивність імунної системи людини. Простіше кажучи, він суворіший і більш заразний.

«Потрібно не відвозити, а перевіряти на місці»

Зараз в Інституті молекулярної біології і генетики виступають за те, щоб була створена національна програма, що дозволяє виявляти мутації вірусів на місці. А не возити зразки штамів у лабораторії ВООЗ, оскільки на отримання результату потрібно не менш ніж півтора-двох місяців. Адже лабораторії ВООЗ перезавантажувались. А за цей час вірус поширюється на все більшій території.

Так, за цей час, як заявили в Центрі громадського здоров'я, в Україні виявили ще й небезпечний «південноафриканський» штам, на який погано впливають вакцини.

«А це означає, що він також з'явився не менше місяця назад. Для того щоб не було такого тривалого проміжку часу між забором мазків і результатом дослідження, наш інститут взяв кошти з інших університетських програм і провів секвенування зразків самостійно. Це дуже дорога річ, дорогі реактиви. При цьому ми не можемо брати заражені зразки самостійно, а змушені їх брати, коли ЦОЗ захоче їх дати», - відповіли в інституті.

Там пропонують створити державну програму, що дозволяє вивчати зразки самостійно.

Як з'являються мутації

Втім, як розповів академік Сергій Комісаренко, мутації в будь-якому вірус відбуваються постійно. Більш того, вони відбуваються і в людині, який є носієм вірусу.

«Мутація відбувається приблизно у 10-12 днів. Тобто в будь-якій людині, яка захворіла, відбуваються мутації. Ці мутації з цим вірусом і вмирають. Залишаються тільки ті мутації, які передаються від однієї до іншої людини. Це відбувається тоді, коли людина дуже довго хворіє, тоді у неї і накопичуються мутації. І якщо серед них знаходиться така, яка стає більш контагіозною, вона може заразити іншу людину. І від того вже піде наступного і так далі », - розповідає Комісаренко.

За його словами, таким же чином виникли і мутації в Англії, Бразилії і Південній Африці, штами яких гуляють по світу.

«Тепер у нас на Прикарпатті виникла мутація, а точніше, варіант мутації. Варіант, який має свій номер. Наприклад, «британський» штам має номер B117, а «бразильський» - P1. Чи означає це, що це новий варіант? Ні. Для того щоб знайти новий варіант, потрібно провести досить багато аналізів. Плюс до цього потрібно приєднати клінічні випробування, дивитися, як відбувається передача цього вірусу від людини до людини, як і який тип захворювань він викликає. У Великобританії при аналізі цього штаму було проведено 300 тисяч варіантів мутацій», - сказав Комісаренко.

Новини

Популярні теми форуму

analytics