Close button

Де намічається наступна епідемія

Де намічається наступна епідемія

"Які віруси потенційно можуть передатися від тварини людині? Дуже багато, як показує аналіз ризиків - наприклад, вірус Predict_CoV-35", - пише німецьке видання Süddeutsche Zeitung, повідомляє Inopressa.

"Ймовірно, все почалося з одного мисливця у Центральній Африці, який вбив шимпанзе. Можливо, чоловік поранився у боротьбі з твариною, може бути, кров мавпи потрапила на нього, коли він обробляв здобич. У всякому разі, разом з фізіологічною рідиною шимпанзе в організм людини потрапив вірус. Цей непомічений момент стався приблизно 100 років тому, і пізніше змінив долю безлічі людей. Передача вірусу, яка відбулася від тварини людині, стала одним з вихідних пунктів майбутньої пандемії СНІДу ", - розповідає видання.
"Передати людині поки вдалося приблизно 250 патогенних вірусів. Серед них - збудник лихоманки Ебола, віспа мавп, гепатит Е і MERS. І десь, може бути, у глухих диких заростях або в населених пунктах з великою кількістю мешкавших там щурів, на фермі або битком набитому ринку, цей момент завжди може повторитися. Які умови сприяють йому, вчені докладно описали в науковому журналі PNAS".

Опитавши 65 експертів з вірусології, епідеміології, екології та медицини, вчені з Каліфорнійського університету в Дейвісі визначили 31 фактор, що підвищує ризик передачі вірусу людині.

"До них відносяться і характеристики самого вірусу. Так, небезпека виникнення нової епідемії зростає, коли вірус одного разу вже показав, що він може уразити людину і передаватися між людьми. (...) Ризик передачі вірусу визначають також і властивості тварин-господарів. Ризик росте, коли вірус циркулює в організмі тварин, які часто контактують з людиною. Або коли тварини-господарі є представниками не тільки різних видів, а й різних загонів тварин, наприклад, коли збудник зустрічається як в організмі гризунів, так і у приматів, що свідчить про велику пристосованість збудника. І, нарешті, свою роль відіграють і фактори навколишнього середовища, наприклад, коли багато людей проживають у місці проживання тварин-господарів або ж вторгаються в їх природне місце існування. Адже там, де людина вирубує дерева, перетворює природні площі в поля, прокладає дороги в незайманих районах, зростає ймовірність нових контактів між людиною і дикими тваринами, які можуть потягти за собою серйозні наслідки", - йдеться в статті.

Вчені оцінили ці чинники ризику стосовно майже до 900 вірусів, що зустрічаються в організмі тварин, і склали рейтинг ризику передачі збудників людині.

"Перше місце зайняв збудник лихоманки Ласса. Він регулярно викликає спалахи захворюваності серед людей; люди заражаються переважно через екскременти мишей, які живуть в полях і на садових ділянках в регіонах Африки", - передає видання.
"На другому місці Sars-CoV-2. Цей вірус, ймовірно, займе перше місце, коли з'явиться більше інформації про його властивості, припускають вчені. На даний момент не вистачає перш за все даних про тварин-господарів - як варіанти розглядаються кажани або панголіни (...)".
"Sars-CoV-2 відноситься до сімейства коронавірусів, вже шість інших представників якого показали, що можуть уразити людину. (...) Тому не дивно, що серед вірусів, пов'язаних з найбільшою ймовірністю виникнення нових епідемій, є кілька інших коронавірусів, які поки не виявлялися в організмі людей. Вчені виділяють насамперед одного представника з умовною назвою Predict_CoV-35. Цей вірус носять у собі кажани кількох регіонів Південно-Східної Азії, в тому числі тварини, які мешкають поблизу населених пунктів або відловлюються в місці їх існування" .
"Іншими кандидатами на перехід до людини є нові ліссавируси, до яких відноситься, наприклад, збудник сказу. Також в перших рядках списку знаходиться і вірус Бомбалі, еболавірус, виявлений кілька років тому в організмі кажанів".
"Всього, згідно з оцінками, в організмах ссавців і птахів існує близько 1,67 млн вірусів, приблизно половина з яких потенційно може передатися людині - і тим самим викликати нову епідемію", - резюмує Süddeutsche Zeitung.

Новини

Популярні теми форуму

analytics