Close button

Як в Україні лікують постковідний синдром: лікар дала відповідь

Як в Україні лікують постковідний синдром: лікар дала відповідь

Після того, як людина перехворіла COVID-19, у неї може настати постковідний синдром, тобто триватимуть симптоми коронавірусної хвороби. Пацієнти відчувають слабкість, біль в м'язах і головний біль. Такий стан може тривати місяць і навіть півроку, а 70% перехворілим потрібна реабілітація, повідомляє Сегодня.

Поки конкретних протоколів лікування синдрому в Україні немає. У різних лікарнях лікують симптоми, які залишаються після COVID-19.

Над розробкою програми реабілітації після коронавірусу працюють в науково-практичному медичному центрі "Реабілітація" МОЗ. Зараз там лікують амбулаторно і стаціонарно пацієнтів з постковідним синдромом. Цей центр знаходиться в Ужгороді, і поки регіон не був в червоній зоні, туди приїжджали лікуватися і з інших регіонів.

Кандидат медичних наук, завідувач стаціонарним відділенням науково-практичного медичного центру "Реабілітація" МОЗ України Тетяна Олександрович розповідає:

"Найчастіше у пацієнтів з постковідним синдромом з'являється задишка, м'язова слабкість, дискомфорт в області грудної клітини, тривога, депресія. У нас розроблені спеціальні лікувальні комплекси для відновлення, які узгоджені з Міністерством охорони здоров'я та з департаментом охорони здоров'я Закарпатської обласної державної адміністрації".

У медцентр пацієнтів на амбулаторне лікування направляють сімейні лікарі. У курс реабілітації входить 16-18 процедур, в залежності від складності симптомів. Це галоаерозольтерапія (штучні соляні печери), фітоаерозольтерапія (інгаляції настоями лікарських рослин), киснева терапія, масажі, лікувальна фізкультура, гімнастика та інші. А весь курс лікування триває 18-21 день.

"Ми спостерігаємо за пацієнтами після того, як вони повністю пройшли курс, через місяць і через три місяці. Ми бачимо позитивну динаміку і хочемо так само проводити дослідження через рік після проходження реабілітації", - говорить Олександрович.

У центрі сподіваються, що їх методику лікування будуть використовувати для реабілітації інші медустанови України.

Новини

Популярні теми форуму

analytics