Close button

ВООЗ закликала країни припинити торгівлю тваринами у зв'язку з пандемією

ВООЗ закликала країни припинити торгівлю тваринами у зв'язку з пандемією

Всесвітня організація охорони здоров'я закликала обмежити торгівлю тваринами на ринках через ризик поширення інфекцій, у тому числі COVID-19, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Сьогодні, 13 квітня, організація звернулася до влади всіх країн із закликом вжити заходів щодо обмеження торгівлі на ринках дикими ссавцями через ризик поширення інфекційних захворювань - зокрема, COVID-19.

"ВООЗ, а також Всесвітня організація з охорони здоров'я тварин і програма ООН по навколишньому середовищу в якості екстреної заходи закликають національні компетентні органи (...) припинити торгівлю живими спійманими дикими ссавцями з метою продовольства або розведення, і закрити відповідні відділи на харчових ринках" , - йдеться в публікації, опублікованій ВООЗ.

У документі вказується, що владі держав слід розглянути можливість негайного прийняття рекомендованих заходів з метою забезпечення безпеки на ринках. Відзначається, що такі заходи повинні діяти, "поки не будуть прийняті ефективні правила, і не буде проведена адекватна оцінка ризиків".

ВООЗ нагадує, що зоонозное походження мають багато інфекційних захворювань, зокрема, лихоманка Ласса, вірус Марбург, вірусна інфекція Ніпах. Що стосується коронавірусів, з твариною походженням пов'язують вірус, який привів до епідемії атипової пневмонії в 2003 році (SARS-CoV), а також коронавірус, пов'язаний з близькосхідним респіраторним синдромом (MERS).

В організації зазначили, що, хоча походження коронавируса COVID-19 не було остаточно визначено, могли відбуватися такі взаємодії, в яких мала місце передача коронавируса між декількома видами.

Серед іншого, в ВООЗ закликали "зміцнити нормативну базу для поліпшення гігієни та санітарії на традиційних продовольчих ринках, щоб знизити ризик передачі зоонозних захворювань". Крім того, в організації наголосили на необхідності в період існуючої пандемії забезпечити на ринках пункти миття та дезінфекції рук.

Крім того, відповідно до рекомендацій ВООЗ, необхідно "забезпечити належну підготовку інспекторів з контролю за продуктами харчування", щоб підприємства могли гарантувати дотримання правил щодо захисту здоров'я споживачів, і нести за це відповідальність. Також в документі наголосили на важливості зміцнення "системи спостереження за здоров'ям тварин".

На початку року експерти ВООЗ вирушили в Ухань, де COVID-19 був виявлений вперше, щоб визначити джерело пандемії. За підсумками поїздки, вчені заявили, що це питання все ще залишається відкритим.

Найімовірніше, COVID-19 потрапив в людський організм через посередника-носія, вирішили вчені. Серед інших гіпотез, які в ВООЗ визнали можливими, але менш імовірними, виявилися пряме зоонозное поширення або зараження через заморожені продукти.

Новини

Популярні теми форуму

analytics