Close button

Підприємцям готують нову модель договірних відносин з працівниками

Підприємцям готують нову модель договірних відносин з працівниками

Народні депутати пропонують оновити трудове законодавство з метою дерегуляції трудових відносин в сфері діяльності малого і середнього підприємництва (проект № 5371), повідомляє Лiга.Закон.

Зокрема, пропонуються наступні зміни до КЗпП:

1. Введення договірного режиму регулювання трудових відносин, який буде застосовуватися до трудових відносин, які виникають між:

  • працівниками і роботодавцями - суб'єктами малого і середнього підприємництва з кількістю працівників до 250 осіб;
  • роботодавцем і працівником, заробітна плата якого становить понад 8 мінімальних заробітних плат на місяць;

2. В умовах договірного режиму сторони трудового договору можуть на свій розсуд за взаємною згодою врегулювати свої відносини в частині їх виникнення та припинення, системи оплати праці, норм праці, розміру заробітної плати з урахуванням встановленого законом граничного мінімального розміру, надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат, норм робочого часу і відпочинку з дотриманням норм загальної тривалості робочого тижня, тривалість щотижневого відпочинку та інших прав і гарантій, які визначені Кодексом.

3. Роботодавець зможе за власною ініціативою розірвати трудовий договір з працівником, якщо інше не визначено трудовим договором. У разі розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця в односторонньому порядку, працівникові надається компенсаційна виплата в сумі і в порядку, визначеному трудовим договором, але не менше розміру трьох мінімальних заробітних плат.

4. Щорічні оплачувані відпустки на прохання працівника можуть бути розділені на частини будь-якої тривалості або надані на повну тривалість. За сімейними обставинами та з інших причин працівникові може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на термін більше ніж 15 календарних днів на рік, а заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше першого дня відпустки.

5. Заробітна плата виплачується працівникові в терміни, визначені трудовим договором, але не рідше ніж раз на місяць. За взаємною згодою сторін може визначатися розмір заробітної плати працівника в іноземній валюті із зазначенням еквівалента її суми в грошовій одиниці України.

Новини

Популярні теми форуму

analytics