Close button

Нацбанк погіршив прогноз зростання ВВП

Нацбанк погіршив прогноз зростання ВВП

Національний банк України (НБУ) погіршив прогноз зростання ВВП у 2021 році до 3,8% з 4,2% і поліпшив до 4% у 2022 році, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Економіка України відновлюється, але повільніше, ніж очікувалося, зокрема, через посилення карантинних обмежень. З огляду на втрати від пандемії, Національний банк України погіршив прогноз зростання реального ВВП у 2021 році з 4,2% до 3,8%", - повідомляють в НБУ.

При цьому у 2022-2023 роках зростання економіки буде близьким до 4%.

Відзначається, що в жовтні-грудні 2020 року, економіка майже досягла докризового рівня, але на початку 2021 року її відновлення сповільнилося, по-перше, через нові карантинні обмеження, які привели до спаду ділової активності. Другим фактором послужив ефект більш низьких торішніх урожаїв, який відобразився на показниках сільського господарства.

Як вказав Нацбанк, посилення конкуренції на окремих зовнішніх ринках і розширення торгових обмежень з боку РФ спричинило погіршення показників промисловості, попри високі ціни на світових товарних ринках.

За оцінками Нацбанку, в січні-березні цього року очікується скорочення економіки, але, починаючи з квітня-червня, економіка повинна повернутися до стійкого зростання. До цього її буде підштовхувати споживчий попит.
"Більш складні погодні умови січня-лютого послабили показники будівництва і транспорту. Водночас, за підсумками березня, попри "карантин червоних зон", очікується зростання реального сектора економіки шляхом ефекту низької бази порівняння і фактичного покращення показників підприємств", - зазначає НБУ.

НБУ також очікує зростання інвестиційного попиту на тлі пожвавлення світової економіки.

Новини

Популярні теми форуму

analytics