Close button

Депутати віддали на розсуд суддів графіки погашення кредитів

Депутати віддали на розсуд суддів графіки погашення кредитів

Судді будуть на свій розсуд визначати графік платежів позичальників по кредитах. Про це повідомили учасники ринку під час круглого столу «Законопроект про реструктуризацію валютної іпотеки: можливі ризики для банківської системи», повідомляє Finance.ua.

Парламент 13 квітня ухвалив в цілому законопроект № 4398, який в Кодекс про процедури банкрутства вводить можливість встановлення в суді мінімальної суми погашення заборгованості за кредитом.

«Передбачається встановлення судом якоїсь мінімальної суми, яку боржник по реструктуризації повинен платити. Як суд буде встановлювати цю мінімальну суму, абсолютно незрозуміло: скільки дітей, скільки членів сім'ї на утриманні, яка площа іпотеки або який рівень доходу? Критерії абсолютно незрозумілі. Як суд, не будучи економістом, буде вирішувати, якої суми буде достатньою для кредитора? " - зазначає заступник директора департаменту проблемних активів ПУМБ Андрій Джура.

Якщо ця сума буде менше стандартних умов реструктуризації, тоді банк буде змушений вийти за 10-річний термін реструктуризації, встановлений кодексом.

«Кредитор тоді недоотримає навіть тих сум, які за пільговою реструктуризацією йому були передбачені», - резюмував банкір.
«Суд розглядає все це на попередньому засіданні без наявності або волевиявлення кредитора», - обурена начальниця управління розвитку процесів стягнення і контролінгу Альфа-Банку Олена Супрун.

Після чого «суд на свій розсуд приймає рішення по реструктуризації», але, за її словами, судді не хочуть брати на себе відповідальність за такі розрахунки.

Новини

Популярні теми форуму

analytics