Close button

Світу загрожує дефіцит кави

Світу загрожує дефіцит кави

В майбутньому Ефіопія стане виробляти менше спеціальних сортів кави, які цінуються любителями у всьому світі. Причиною стануть зміни клімату в результаті глобального потепління, що призведе до зникнення територій, придатних для вирощування категорії Specialty coffee, повідомляє "Лента.ру".

До такого висновку прийшли німецькі вчені Постдамская інституту вивчення кліматичних змін, чия стаття опублікована в журналі Scientific Reports.

За словами Абеля Чемура (Abel Chemura), провідного автора наукової роботи, площа сільськогосподарських земель, які придатні лише для вирощування кави середньої якості, буде поступово збільшуватися протягом наступних 60 років. Якщо тенденція безконтрольної зміни клімату збережеться, то райони, які підходять для високоякісних сортів кави, цінуються за фруктові, квіткові і пряні нотки, почнуть скорочуватися.

В цілому, фахівці розглянули вплив 19 кліматичних факторів (в тому числі середня температура, річні рівні опадів і зміна сезонів) на п'ять різних типів кави категорії Specialty coffee. Коли стає тепліше, зовнішня плодова м'якоть кавової ягоди дозріває швидше зерна, що призводить до низької якості кави. Велика кількість опадів сприяє виробництву кави, в цілому, однак може бути шкідливим для окремих сортів.

Вчені передбачають, що знаменитий сорт Yirgacheffe (Йіргачефф), один з найстаріших і найбільш затребуваних сортів кави, що вирощується на південному заході Ефіопії, при найгіршому сценарії може втратити більше 40 відсотків придатною для вирощування площі до кінця XXI століття. Це означає, що мале фермерство, переходячи на традиційні сорти, буде змушене конкурувати з більш ефективним промисловим виробництвом в інших країнах, що плачевно відіб'ється на економіці країни.

Новини

Популярні теми форуму

analytics