Close button

Росія, Україна і США можуть зіткнутися в Чорному морі

Росія, Україна і США можуть зіткнутися в Чорному морі
Фото: Wikimedia

Путін може і відводить війська від українського кордону на суші, але в морі він продовжує небезпечно нарощувати сили, пише на сторінках Bloomberg колишній головнокомандувач Об'єднаними збройними силами НАТО в Європі адмірал Джеймс Ставрідіс, повідомляє GuildHall.

Українці зітхнули з полегшенням, коли минулого місяця президент Росії Володимир Путін оголосив про відвід 100 тисяч солдатів від кордону України. США, НАТО і решта Європи теж трохи заспокоїлися.

Але не варто розслаблятися, тому що Путін не з тих, хто відступає назавжди.

Де ж варто чекати його наступну провокацію? Швидше за все, це станеться в водах Чорного моря.

Джеймс Ставрідіс нагадує, як у 2014 році Росія вторглася в Україну і захопила стратегічно важливий півострів Крим. Це стало найбільшою окупацією території суверенної країни у 21-му столітті. Після того Москва розпалила війну на Донбасі.

Недавнє нарощування російських сил біля кордонів було, швидше за все, сигналом для Заходу. Так Путін хотів продемонструвати свою невблаганність в тиску на Україну, а також нагадати, що він глибоко проти її вступу в НАТО. Військові маневри також відвертати увагу від репресованого опозиційного лідера Олексія Навального та оживили базу виборців Путіна в Росії. Нарешті, стягування військ до українського кордону дозволило російській армії добре підготуватися на випадок, якщо Путін зважиться почати нову повномасштабну війну.

Хоч і не варто недооцінювати здатність російського президента заставати зненацька своїх геополітичних суперників, це все ж був невдалий момент для повномасштабного вторгнення. Росія вже фінансово перевантажена всіма закордонними авантюрами. Відновлення Сирії теж буде коштувати надзвичайно дорого. Підтримка маріонеток в Україні не дешева. До того ж у Путіна великий апетит до нової зброї (наприклад, для мілітаризації космосу), яке теж коштує дорого. І при цьому Москва залишається під відчутним тиском санкцій Заходу.

Тому замість вторгнення на суші Путін може спробувати закріпити свій контроль в Чорному морі. Ставрідіс згадує, як сам багато разів проходив через Босфорську протоку в Туреччині, щоб зайти у великі чорноморські води, дивуючись надзвичайної стратегічної важливості цієї акваторії. Завбільшки з третину Мексиканської затоки Чорне море межує з Болгарією, Грузією, Румунією, Україною, Туреччиною і Росією. Суміш мов, культур, спілок і розмірів економік цих країн вражає, як і давня історія.

У цьому регіоні у НАТО є три повноцінних союзника (Туреччина, Румунія і Болгарія), а також два близьких партнери (Україна і Грузія). Як і Південно-Китайське море, Чорне море теж може стати військовою гарячою точкою. На додачу, воно також може стати багатим джерелом енергоносіїв, що лише загострить ситуацію в регіоні, про що йдеться в новому дослідженні Atlantic Council.

"Росія так принципово хотіла заволодіти Кримом, тому що на півострові є чудові порти. Тут був головний порт ВМС України, коли я відвідував півострів, коли був командиром НАТО ", - пише Ставрідіс, додаючи, що поруч з Кримом також проходять морські кордони між Україною і Росією.

Він нагадує, як Росія захопила три українських судна в Керченській протоці у 2018 році. На його думку, це була "репетиція" потенційного початку морського конфлікту. Аналогічний рівень напруги знову з'явився в Чорному морі. В середині квітня Пентагон оголосив, що відправить два військові кораблі в Чорне море. Глава МЗС РФ Сергій Лавров назвав це рішення "надзвичайно провокаційним". США швидко скасували своє рішення. Але Кремль закриває прибережні території поблизу с Кримом для іноземних військових судів.

Коли Росія вторглася в Україну у 2014 році, вона використовувала суміш незвичайних тактик і процедур. Наступальні кібератаки, солдати спеціальних підрозділів без розпізнавальних знаків (так звані "зелені чоловічки"), диверсійні нападу на транспортні вузли, пропаганда в соціальних мережах - все це було в російській суміші. Без сумніву, у Путіна є і морська версія цього рецепта.

Ймовірно, такий наступ включатиме розгортання швидких патрульних катерів, а також ракет класу "земля-земля". Вертольоти, які базуються на десантних кораблях, будуть доставляти бійців спеціального призначення. Дизельні субмарини будуть атакувати цивільні та військові цілі України. Російські кібератаки спробують вивести з ладу українську інфраструктуру командування і контролю. На думку Ставрідіса, російські сили переможуть українські. А НАТО не зможе досить швидко прийти на допомогу, навіть якщо захоче.

Метою морської операції Росії буде нейтралізувати українські ВМС, що дасть їй повний контроль над північною частиною Чорного моря. А також відрізати українську армію від ланцюгів постачання та захопити частину суші, яка зв'яже Росію з Кримом. США і НАТО, звичайно, будуть посилено протестувати.

Новини

Популярні теми форуму

analytics