Close button

Іноземці активно скуповують київські квартири: що буде з цінами

Іноземці активно скуповують київські квартири: що буде з цінами

Більш доступні, в порівнянні з країнами ЄС, ціни на нерухомість дозволили столиці України стати привабливою інвестицією в очах іноземців, повідомляє UBR.

З кінця 2020 року в ріелторські агентства частіше стали надходити заявки на покупку житлової нерухомості в Києві від європейців. Іноземці, які ведуть тут свій бізнес, не хочуть переплачувати за довгострокову оренду, і згодом самі заробляють на здачі власного житла тут.

За словами експерта з нерухомості Вікторії Берещак, помітний стрибок попиту стався в останні пару років. В преміальних об'єктах або якісному бізнес-сегменті центральних районів міста частка іноземних покупців зросла з 3-5% в 2018 році до 10-12% у 2021 році.

Хто створює аншлаг на ринку

Серед покупців-іноземців в період карантину ріелтори називають підприємців з США, Швеції, Швейцарії, Німеччини та Італії. Вони приїжджають в Україну розвивати свій бізнес і наймають в штат українських працівників.

Таким чином, власник має можливість особисто брати участь в поточних бізнес-процесах і працювати з кращими фахівцями, які з'їжджаються до Києва з усієї України.

До того ж ріелтори говорять, що не останню роль на користь України зіграли і досить лояльні карантинні заходи в пік пандемії, в той час як в інших країнах вводили комендантську годину.

Іноземні клієнти вважають, що навіть з урахуванням якихось нових обмежень тут вони зможуть більш комфортно продовжувати ділове життя, вдаючись до послуг служб доставки, каршерінгу і інших благ європейських мегаполісів.

"Один мій клієнт практично рік знімав квартиру через Airbnb, потім жив в Hilton. Для нього це виявилося дуже дорого - у них відсутня лояльна політика довгострокової оренди. Він вважав, що мати власне житло буде вигідніше. По-перше, витрати на утримання значно нижче, ніж в Європі. По-друге, навіть якщо на якийсь час йому потрібно буде виїхати, можна здавати житло і отримувати стабільний дохід, так як попит на оренду в столиці високий завжди", - розповіла нам ріелтор агентства "Благовіст" Марія Філімонова .

Найчастіше такі бізнесмени купують житло як юрособи. У цього є ряд своїх переваг. Серед основних - проведення всіх коштів через банківський рахунок компанії, в такому випадку клієнтові не потрібно додатково пояснювати податковій, звідки ці гроші прийшли.

Купують в основному одно- і двокімнатні об'єкти від $100 до $200 тис. Перевагу віддають квартирам на вторинному ринку і в центральних районах Києва - метро Олімпійська, Палац спорту і Бессарабка.

Заробляють на нашій нерухомості

Ще одна категорія клієнтів - це інвестори з Туреччини, Ізраїлю, Азербайджану і Китаю. Вони роблять ставку на подальшу подобову оренду, тому розглядають безпечні ЖК з високим рівнем сервісу і багатопрофільної інфраструктурою, де закриваються всі базові потреби жителя столиці.

Також за останні півроку частіше стала зустрічатися практика покупки квартир іноземними громадянами з метою перепродажу. Такі покупці зазвичай не заходять на старті будівництва і готові купувати квартиру в новобудові, коли є хоча б мінімальна готовність об'єкта - від 25% і вище.

Для інвестиційних покупок попитом користуються Печерський, Шевченківський, Подільський та Оболонський райони. Вибирають зазвичай однокімнатні квартири в 50-60 кв. м і трикімнатні з хорошими видовими характеристиками на 12-25 поверхах.

"Київ приваблює, в першу чергу, низьким порогом входу в порівнянні з іншими країнами. Прибутковість оренди там також нижча за українську, часом в 1,5 рази (у нас можна розраховувати до 15% річних), а окупність інвестицій займає в два-три рази більше часу. Це десятки років, тоді як в Україні можна вкластися в термін 10-15 років в залежності від суми інвестицій і якісних характеристик об'єкта, рівня попиту на нього", - коментує Вікторія Берещак.

Власники штучно роздувають ціни

У плані оренди в українців більш упереджене ставлення до іноземців, і ріелтори не заперечують, що орендодавці завжди прагнуть поставити ціну вище.

Тому найчастіше навіть на 1-3 місяці іноземці змушені знімати квартиру подобово і переплачувати. Або розглядати оренду на термін понад півроку, що може бути невигідно при необхідності виїхати в іншу країну на кілька місяців. Тоді квартира простоює, а орендна плата все одно повинна вноситися.

Купуючи квартиру, таких проблем у іноземних гостей не виникає, каже Марія Філімонова. Власника не особливо цікавить, кому він продає нерухомість, і він називає агентству однакову ціну як для українських, так і закордонних клієнтів.

Існує і неофіційна версія пожвавлення інтересу на нерухомість в Києві серед іноземців. Всередині ринку існує думка, що для іноземців такі інвестиції - один з безпечних способів вивезення готівкових коштів зі своєї країни і їх вкладення в досить прибутковий і перспективний ринок нерухомості.

І якщо в Європі і США розрахунок по операціях ведеться тільки по безналу, то в Україні цю процедуру не завжди можна відстежити.

Самі покупці такої інформації не підтверджують, а посилаються на те, що привабливим Київ для них робить відносно низька вартість життя, як для столиці, і в той же час наявність всіх необхідних благ для комфортного проживання в ній космополітів.

Новини

Популярні теми форуму

analytics