Close button

НБУ визнав повільні темпи відновлення економіки України

НБУ визнав повільні темпи відновлення економіки України

Економіка України після кризи, викликаної пандемією коронавірусу, відновлюється повільніше, ніж очікувалося. За оперативною оцінкою, ВВП в I кварталі 2021 року знизився на 2% в річному вимірі, повідомляє Дiлова Столиця.

Про це йдеться у звіті про фінансову стабільність, опублікованому на офіційному сайті Національного банку України.

Зазначається, що такий результат "дещо контрастує з високими темпами відновлення споживчого попиту і сприятливою ситуацією для більшості ключових секторів економіки".

"Негативно на зміну ВВП впливали зниження фізичних обсягів експорту товарів, стрімке відновлення імпорту і мляві інвестиції. Додатковим фактором скорочення стали карантинні обмеження", — зазначається у звіті держрегулятора.

За даними Нацбанку, як і в інших країнах, приріст ВВП у річному вимірі в II кварталі буде значним завдяки ефекту низької бази порівняння минулого року. Водночас фундаментально ситуація також поліпшується — стрімко зростає приватне споживання, а умови торгівлі для основних експортних галузей дуже сприятливі.

Згідно зі звітом, ризик запровадження нового карантину в разі зростання захворюваності на COVID-19 зберігається. Вакцинація наразі відбувається повільно — на середину червня хоча б одну дозу вакцини в Україні отримали лише 4% населення.

"Однак економіка вже в основному пристосувалася до роботи в умовах карантину, а нові обмеження стають більш гнучкими для бізнесу. За підсумками року ВВП має зрости на 3,8% і буде трохи нижчим, ніж у 2019 році. Для прискорення темпів зростання бракує інвестиційної активності", — повідомляється в документі.

Новини

Популярні теми форуму

analytics