Close button

Путіна хочуть запросити на саміт ЄС

Путіна хочуть запросити на саміт ЄС

Після женевського саміту США – Росія лідери Німеччини і Франції вирішили запросити президента РФ Володимира Путіна на саміт лідерів Євросоюзу, повідомляє Сегодня.

Дипломатичні джерела журналістів Financial Times стверджують, що автором даної ініціативи виступила німецька канцлерка Ангела Меркель, але президент Франції Еммануель Макрон її підтримав.

Крім того, посли Німеччини та Франції озвучили цю ідею на зустрічі з колегами з ЄС в Брюсселі.

Німеччина вважає, що саміт Байдена і Путіна може послужити шаблоном для відновлення відносин з Росією – канцлерка виступає за пошук формату, який дозволив би ЄС налагодити діалог з Росією.

Як очікується країни-члени ЄС, що є сусідами з Росією – зокрема, Балтійські держави і Польща – виступлять проти ослаблення лінії щодо Кремля.

А в дипломатичних колах зазначили, що неназвані держави вже розкритикували цю ініціативу за те, що Берлін і Париж намагаються внести поправки до порядку денного безпосередньо напередодні саміту ЄС.

"Так робити не можна", – говорить співрозмовник ЗМІ.

Український дипломат, колишній глава місії України в ЄС Костянтин Єлісєєв вказав на те, що така ідея руйнує міжнародну ізоляцію Росії і порушує режим санкцій, які були введені через агресію по стосовно України.

"Україна не повинна мовчати і має в координації з Польщею і Балтійськими країнами активно протистояти таким хибним діям, відстоювати єдність і непорушність проукраїнської коаліції", – написав дипломат у Twitter.

Єлісєєв вважає це поганим сигналом з боку Берліна напередодні візиту президента Володимира Зеленського в Німеччину.

Варто зазначити, що спільні саміти лідерів ЄС з Путіним закінчилися після російської окупації Криму в 2014 році.

Новини

Популярні теми форуму

analytics