Close button

"Евробляхери" зіткнулися з першими штрафами при розмитненні

"Евробляхери" зіткнулися з першими штрафами при розмитненні

В Україні власників автомобілів з іноземною реєстрацією при їх розмитненні штрафують на 34 тисячі гривень. Це стається через те, що вони користуються послугами шахраїв і надають несправжні документи, повідомляє Обозреватель.

Аферисти заманюють низькою ціною у 100 доларів за свої "послуги", і водії, які ними користуються, не можуть розмитнити свої авто та отримують санкції. Окрім грошового штрафу їх також затримують і конфісковують машину.

"Найбільша проблема – документи. Буває, що вони неправильні, там є якісь незаконні розпорядження, підроблені доручення, свідоцтва про реєстрацію. Крім того, машина повинна бути знята з обліку закордоном в умовах карантину. Очевидно, що людина сама не поїде, оскільки є обмеження. Значить, буде користуватися послугами посередників", – сказав голова Інституту досліджень авторинку Станіслав Бучацький.

Теоретично подати митну декларацію власник "євробляхи" може самостійно через веб-портал "Єдине Вікно". Проте за неправильне її заповнення передбачений штраф від 8500 грн за неправдиві дані.

Також розмитнення ускладнюється через обмеження щодо перетину кордону, пов’язані з пандемією коронавірусу. Виїхати до Литви і Польщі самостійно не можна і доведеться вдаватися до послуг посередників.

Їх кількість наразі обмежена, а замовлень вже набрано на місяці вперед, що також затягує процес. Крім того, нелегко знайти початкового власника автомобіля, з яким необхідно підписати договір купівлі-продажу.

Наразі точно невідомо, скільки вже оформили авто на іноземній реєстрації. Відомо, що за перший день процедуру пройшли 60 "євроблях".

"На тих чи інших терміналах буває, що люди стоять в черзі, тому що на цих же пунктах оформляються ще й товари, вантажі, фури і т.д. Очевидно, що є пропускна система того чи іншого терміналу, тому можуть бути якісь черги. Але якогось пікового навантаження не спостерігається. Думаю, що воно може бути, як в 2018 році, десь у другій половині відведеного терміну, тобто через 3 місяці. Але за нашими підрахунками, не більше 30-50 тис. "євроблях" будуть оформлені протягом цього піврічного періоду легалізації ", – додав Бучацький.

Новини

Популярні теми форуму

analytics