Close button

На річці Західний Буг ставить масовий мор риби

13 липня на річці Західний Буг зафіксували масовий мор риби через високу температуру, яка становила 41 градус. Спричинене скиданням гарячої води з  Добротвірської ТЕС підприємства ДТЕК, повідомляє Дивись.info.

hnv673usf6_big.jpg

Керівник «Добротвірський рибзавод» повідомив, що на території рибовідтворювальної дільниці загинуло все живе через різке підвищення температури води поблизу Добротвірської теплоелектростанції.

«ТЕС використовує водойму для охолодження води. Гаряча вода з ТЕС виходить двома каналами. Один із них вчора просто не працював. Температура води, яку скидають у водойму, не має перевищувати 3 градуси від загальної температури водойми», — пояснює очільник рибгоспу.

Коли зробили заміри води на вміст кисню, хімічні показники та температуру, то результат показав температуру води в річці  — 26,8 градуса, а біля ТЕС — близько 41! Різниця у 13 градусів перевищує гранично допустимі норми та для фауни водойми є згубною.

h2rfq0ugxc_big.jpg


Припускають, що на ТЕС сталась аварія, яка потребувала термінового охолодження води. Цю версію також підтверджує зафіксований рибалками факт: другий канал скиду води не працював. Щоб не потрапити під санкції керівництва, співробітники станції не стали вмикати аварійні насоси та охолоджувати воду до норми. З метою економії електроенергії її гарячою скинули у водойму та «приготували юшку».

Оновлено 16.07.21

У компанії ДТЕК дали коментар з приводу даного матеріалу, опублікованого на порталі Курс України.

"13 липня 2021 р. у вечірній час представниками Державної екологічної інспекції у Львівській обл. та Управління Державного агентства рибного господарства у Львівській області проведено експрес-дослідження проб води на визначення температури та вмісту кисню у воді поруч із Добротвірською ТЕС.
У зв’язку із цим звертаємо увагу на наступне.
Згідно технологічних процесів Добротвірська ТЕС для охолодження відпрацьованої пари використовує води технічного Добротвірського водосховища. Після охолодження циркуляційна вода потрапляє в загальний скидний басейн, де інтенсивно перемішується та потрапляє у технічні канали №1 та №2.
Технічні канали – це гідротехнічні споруди для транспортування циркуляційних (теплообмінних) вод у Добротвірське водосховище, яке у свою чергу є технічною водоймою призначеною для охолодження циркуляційних вод. Температура оборотної циркуляційної води у технічному каналі №2 в місці скиду у водосховище та безпосередньо на прилеглій акваторії водосховища може перевищувати природні температури води на 10-15◦С, згідно Правил експлуатації Добротвірського водосховища, затверджених Державним агентством водних ресурсів України.
Відповідно до замірів хімічної лабораторії Добротвірської ТЕС, температура води р. З. Буг на вході у водосховище 13.07.2021 р. становила 29-30◦С. Також важливим фактором є температура повітря навколишнього середовища, яка становила 34-36◦С в тіні протягом тижня.
Водночас звертаємо увагу, що 13 липня на ДТЕК Добротвірській ТЕС працювали енергоблоки № 7 та №8, турбогенератори ТГ-5 та ТГ-6. Все обладнання працювало згідно графіку навантаження. Порушень технологічного процесу чи позаштатних ситуацій в роботі обладнання ДТЕК Добротвірська ТЕС 13 липня 2021 року не було."

Новини

Популярні теми форуму

analytics