Close button

Кияни кинулися скуповувати житло в області

Кияни кинулися скуповувати житло в області
Фото: Pixabay

Черга локдаунів і збільшення кількості віддалених працівників серед столичних жителів за останній рік викликали закономірний сплеск інтересу до покупки ними заміського житла. Тепер таку нерухомість усе частіше розглядають не як "будинок вихідного дня", а як основне житло для проживання, повідомляє UBR.

Забудовники також значно розширили варіанти пропозицій по типах будинків і їх віддаленості від Києва - тепер усе залежить від бюджету покупця.

"До проживання за містом більшою мірою тяжіють молоді люди 28-35 років, чия робота не прив'язана до офісу: IT-фахівці, рекламісти, дизайнери, маркетологи, люди "вільних професій"(професійні брокери, фінансисти та ін.). Серед них популярністю користуються квартири площею до 60 кв м - близько 70%, і вдома / таунхауси площею 100-150 м2 - близько 30%", - зауважив президент Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України (АФНУ) Юрій Піта.

Які переваги

Перевагою переїзду за місто для цієї категорії покупців є вартість житла. Квартира в багатоквартирному будинку в передмісті в середньому на 30-40% дешевше, ніж аналогічне житло в спальних районах Києва. Також інтересу сприяє і активний розвиток будівництва в радіусі 30-60 км від столиці багатоквартирних будинків, котеджних селищ та інших типів житла.

За словами Піти, найбільша кількість продажів зараз припадає на первинний ринок - 45-40%, серед них 25% - це заміські будинки. Вторинний ринок становить близько 30% від загального попиту і там в основному купуються квартири в будинках не старше 2015 року. Також на 5% збільшилася кількість покупців, які стали інвестувати в житло на ранніх стадіях будівництва.

Сім'ї з дітьми біжать якомога далі від "задушливої" столиці

Ще одна категорія покупців, яку виділяє фахівець з нерухомості міжнародної мережі RE / MAX Михайло Артюхов - це ті, хто торік орендував заміські об'єкти і, отримавши позитивний досвід, дозріли до усвідомленої купівлі житла в передмісті.

В основному, говорить Артюхов, такий попит можна розділити на три категорії:

  • молоді батьки (перша дитина - 1-3 роки);
  • сім'ї, що ростуть (3-5 чоловік);
  • бабусі і дідусі з онуками до 15 років.

Типовий запит на купівлю будинку сьогодні виглядає так: до 10 соток землі, 120 м.кв., повністю готове житло - від ремонту, меблів і побутової техніки до ландшафтного дизайну прибудинкової території.

Критичними критеріями вибору є наявність хороших доріг і якісного зв'язку. А свою міську нерухомість вони, як правило, здають в оренду, тому що продавати її зараз не так вигідно - багато власників очікують зростання цін.

Пропозиції перевищують попит, але ціни все одно зростають

У той же час експерти говорять про зростання пропозицій з боку забудовників, тому попит задовольняє навіть найбільш вимогливих покупців. Проте "черги" на нерухомість за містом поки не спостерігається: за даними фахівця з RE / MAX, з виставлених на ринку продажу близько 20-30 тисяч щорічно будинків продається 4-5 тисяч.

Експерт з нерухомості Вікторія Берещак каже, що основний "ажіотаж" на нерухомість у радіусі до 30 км від Києва спостерігався у 2020 році, тоді цінник виріс у 2-3 рази. Але все ж тоді превалювала нерухомість під оренду, а зараз більше угод на покупку.

"Площа найбільш затребуваних лотів зараз варіюється від 70 до 130 кв.м, вагому роль має локація, транспортна інфраструктура в окрузі (як швидко можна дістатися до Києва, де все ще зосереджені центри тяжіння - ТРЦ, розважальні об'єкти, які люблять ресторани і кав'ярні), комерційні об'єкти по сусідству, а також наявність хоча б мінімальної приватної території в 4-6 соток", - говорить Берещак.

Також є запити і на будинки у 200-250 кв м з приватним басейном у котеджних містечках з підвищеним рівнем безпеки (трирівневою системою - закрита територія, відеоспостереження, охорона) і приватності, сервісів і інфраструктурою в складі. Як правило, їх вибирають сімейні люди з дітьми у віці від 35 і вище. Це менеджери вищої ланки, власники бізнесу.

Такі об'єкти більшою мірою купують як первинне житло - 80%, а на вторинному ринку вибирають об'єкти не старше 5-7 років.

За словами Берещак, середній чек на покупку заміської нерухомості складе $ 75-90 тис. Якщо говорити про економваріанти таунхаусів у передмісті столиці, можна знайти варіанти і на $ 20-30 тис. дешевше, але тоді площа всього будинку не перевищує зазвичай 60-75 кв.м.

Експерт каже, що зараз спостерігається підвищений інтерес до різних форматів, у зв'язку з чим зросли і ціни: в порівнянні з 2019 роком ціна в середньому зросла на 20-25% в середньому ціновому сегменті, є випадки подорожчання і на 35-40% в котеджних містечках з підвищеним рівнем комфорту або в ліквідних об'єктах у прилеглих до Києва населених пунктах.

Подальший інтерес у покупців буде залежати від того, чи зможуть класичні заміські формати пропонувати об'єкти, що відповідають вимогам і бажанням покупця: закрита, упорядкована територія, що охороняється, багатофункціональна інфраструктура, соціально-побутові об'єкти, рекреаційні зони, підвищений рівень сервісу, а також якість інженерії, застосовуваних матеріалів і будівельних технологій.

"У районі до 20 км від Києва ще є ділянки під будівництво та багатоквартирних комплексних проєктів, і котеджних містечок. Популярними напрямками зараз з урахуванням наявності вільних майданчиків стає Києво-Святошинський, Одеський, Обухівський, Бориспільський напрямок, Вишгородський район, Пуща-Водиця, залишаються майданчики під будівництво в Бучі, Гостомелі та Ірпені", - говорить Берещак.

Заміські будівництва розширюються: пропонують об'єкти на будь-який гаманець

Про будівельний заміський бум говорить і генеральний директор компанії Greenol Олег Приходько. За його словами, за останні 5 місяців відкрилося стільки ж будівельних проєктів, як за весь минулий рік: близько 85 нових котеджних містечок у Київській області.

"Якщо їх умовно розбити на економ, комфорт, бізнес і преміум, то в комфорті середня ціна близько $ 980 за кв. м. Економ-варіант - так звані таунхауси - десь $ 600. А в преміум квадратний метр доходить до $ 5 000. Але на дешеве житло, звичайно, попит більше: в нас у суспільстві багатих людей все одно менше, ніж середнього класу", - говорить Приходько.

В економі і середньому класі популярністю користуються одноповерхові забудови. Кількість кімнат там залежить від складу сім'ї в перекладі на кількість спалень: для невеликих сімей це дві-три спальні, для великої - чотири-п'ять.

"В залежності від кількості спалень уже підвищується і "класність" житла, і його вартість, і місце розташування, і прибудинкова ділянка", - відзначає директор Greenol.

Але є нюанси по локаціях - чим далі об'єкт від "цивілізації", тим проблематичніше там йдуть справи з комунікаціями. Тут експерт виділяє асфальтований під'їзд, електрика і свердловини з водою, які проводяться або під кожен будинок, або централізовано на кілька.

"Якщо взяти, наприклад, Одеський напрямок - той же Круглик або Віта-Поштова, то там цілком спокійно уживаються котеджні містечка по 20 будинків, тому там є електрика. Для деяких покупців важливіше іміджеві показники і гучні назви - Конча-Заспа або Козин. Але найбільше люди звертають увагу на транспортну розв'язку і доступність до міста", - підсумовує Приходько.

Однак ті, хто вже виїхав за місто, за словами експертів, уже навряд чи повернуться до столиці: вони звикають до природи, свіжого повітря, відсутності сусідів і шуму. Рішення кожен приймає індивідуально. Але оскільки Україна за своїми тенденціям знаходиться десь посередині між Азією, яка вважає за краще жити "вгору", і Європою з малоповерховими забудовами, то українці будуть і далі віддавати перевагу як висотному житлу, так і заміському - у кожного типу буде свій покупець.

Новини

Популярні теми форуму

analytics