Close button

Відновлення від пандемії рекордно забруднить планету

Відновлення від пандемії рекордно забруднить планету

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) попередило, що відновлення економіки від наслідків пандемії може рекордно забруднити планету. Як говориться в прес-релізі організації, рівень глобальних викидів вуглецю досягне максимуму в 2023 році через недостатнє фінансування відновлюваної енергетики, повідомляє "Лента.ру".

Аналіз МЕА показав, що сумарно уряди в усьому світі виділили в районі 16 трильйонів доларів на стабілізацію економіки після кризи COVID-19, але лише близько двох відсотків цих коштів (близько 350 мільярдів доларів на рік) йде на перехід до чистих джерел енергії - цього недостатньо для досягнення кліматичних цілей.

На початку пандемії МЕА спільно з Міжнародним валютним фондом (МВФ) випустили План сталого відновлення, де рекомендували велику увагу приділити декарбонізації енергетики і виділити на це близько трильйона доларів по всьому світу. Згідно з прогнозами, витрати на «зелену» енергію повинні були посприяти глобальному економічному зростанню, створити мільйони робочих місць і привести до дотримання Паризької угоди. Однак, як зазначає МЕА, на даний момент виділяється лише 35 відсотків від запланованої суми. При цьому найскладніше вкладатися в поновлювану енергетику країнам, що розвиваються, які і до пандемії мали фінансові проблеми.

Виконавчий директор МЕА Фатіх Бірол закликає уряди розвинених країн збільшити витрати на перехід до чистої енергії і надати фінансову допомогу бідним державам, якщо вони хочуть загальмувати глобальне потепління. Він додав, що мета по досягненню нульових викидів до 2050 року залишається реальною, але активно діяти потрібно вже зараз.

Новини

Популярні теми форуму

analytics