Close button

Виявлено небезпеку відновлення лісів

Виявлено небезпеку відновлення лісів

Відновлення лісів в середніх широтах може привести до більш сильного охолодження атмосфери Землі, ніж припускають існуючі моделі, виявили дослідники з Китаю і США. Стаття вчених опублікована в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, повідомляє Лента.ру.

Багато фахівців побоюються, що відновлення лісів на середніх широтах Землі - зокрема, в Північній Америці і в Європі - може привести до посилення глобального потепління. Через свою низьку альбедо - коефіцієнта відбиття світла - ліси поглинають велику кількість сонячної радіації. У тропіках низьке альбедо компенсується високим рівнем поглинання вуглекислого газу щільною цілорічної зеленою рослинністю. У помірному ж кліматі накопичене сонячне тепло може «переважувати» охолоджуючий ефект від нових лісів.

Однак в своєму новій роботі вчені з Прінстонського університету і Нанкинского університету інформаційних наук і технологій показали, що ці побоювання не враховують ролі лісів у формуванні хмар, які не тільки безпосередньо блокують світло від сонця, але і володіють високим альбедо. Складність їх дослідження часто призводить до того, що хмари виключаються з аналізів можливої зміни клімату. Дослідники вивчили вплив рослинності на облакообразованіе в середніх широтах, порівнявши супутникові дані про хмарному покритті за 2001-2010 роки з моделями взаємодії рослин і атмосфери.

З'ясувалося, що для даного регіону охолоджуючий ефект від посиленого утворення хмар і зв'язування вуглекислого газу переважують ефект від поглинання лісами сонячної радіації. Тому відновлення лісів, вказують фахівці, призведе, до сильнішого, ніж вважалося раніше, охолодному ефекту для атмосфери Землі.

Новини

Популярні теми форуму

analytics