Close button

Калина: що вона лікує та як її краще приймати

Калина: що вона лікує та як її краще приймати

Скільки калини можна їсти в день, щоб лікувальні властивості калини почали діяти в повну міру, і в якому вигляді краще її приймати, повідомляє УНІАН.

Звичайна калина багата на мінерали, вітаміни та модні нині антиоксиданти. У народній медицині використовують навіть її кору, не кажучи вже про ягоди й кісточки калини.

Причому для настання цілющого ефекту в більшості випадків досить п'яти столових ложок самих ягід – або три-чотири чашки відвару (чаю) калини в день. Але сам курс лікування не повинен бути тривалим, попереджають експерти.

Член Національної асоціації дієтологів і нутриціологів, wellness-дієтолог з медичною освітою Тетяна Кіхтева в коментарі пояснила, що калина давно користується в народній медицині для зниження артеріального тиску, при застудах, кашлі, як проносний засіб і при гастритах зі зниженою кислотністю.

"Чере те, що калина містить потужні антиоксиданти – вітамін С, вітамін А і каротиноїди, то її вживання показано для профілактики онкологічних захворювань і просто збереження молодості і краси", – додала Кіхтева.

Калина: корисні властивості та протипоказання

У свіжій калині багато бета-каротину, є рибофлавін, пантотенова і фолієва кислоти, калій, хлор, магній, кальцій, марганець, молібден, залізо, філлохінон (вітамін К) і багато інших корисних речовин. Зокрема, в калині міститься півтори добової норми аскорбінової кислоти.

Такий багатий склад забезпечує широкий спектр корисних властивостей цієї ягоди:

  • протизастудний та антимікробний - калина взагалі дуже корисна для легенів;
  • вона скорочує тривалість кровотечі та прискорює процес згортання крові;
  • спазмолітичний ефект;
  • заспокоює нервову систему;
  • прекрасно впливає на шкіру: її соком виводять веснянки та вугри.

А кісточками калини в народі радять лікувати гіпертонію, приймати їх під час профілактичного курсу при захворюваннях серця й атеросклерозу. Також в інтернеті можна зустріти чимало рекомендацій лікувати відваром або настоєм із кісточок калини судоми, склероз, хвороби печінки, шлунково-кишкового тракту і навіть туберкульоз. Уважається, що перед вживанням їх найкраще обсмажити. Але наукових досліджень про користь калинових кісточок немає.

Протипоказання калини пов'язані з хворобами нирок і подагрою (через високий вміст пуринів у рослині).

Новини

Популярні теми форуму

analytics