Close button

Як соєві продукти впливають на жіноче здоров'я

Як соєві продукти впливають на жіноче здоров'я

Соєві боби, соус або тофу виявилися насправді ефективні при гінекологічних захворюваннях. Але деяким жінкам соя не підходить і може нашкодити, повідомляє Сегодня.

Соєві боби та інші продукти з них багаті на геністеїн – а ця речовина відома своїм цілющим ефектом щодо жіночого здоров'я. Навколо користі та шкоди сої саме для жіночого організму ведеться чимало суперечок: чергове дослідження провели американські вчені, що опублікували результати своєї роботи в журналі Nutrients.

Так корисна соя чи шкідлива для жіночого здоров'я?

Продукти на основі сої допомагають знизити ризик серцево-судинних хвороб, оскільки соєві боби багаті білком, Омега-кислотами, вітамінами групи Б, клітковиною і не тільки. Побоювання навколо соєвих продуктів базувалися на думці, що нібито через наявність в сої деяких речовин, цей продукт може стимулювати зростання ракових клітин в молочній залозі.

Але вчені відзначають, що соя навпаки може використовуватися як допоміжний засіб для лікування жіночих захворювань. Геністин, яким багаті соєві боби, навпаки зменшує ризик розвитку раку грудей і жіночих репродуктивних органів, оскільки захищає від окисного стресу і має подібні хімічні структури з естрогенами, жіночими статевими гормонами.

Однак жінкам з ендокринними порушеннями соєві продукти не підходять. Оскільки геністин навіть в малих дозах надає побічний ефект при захворюваннях щитоподібної залози та інших ендокринних проблемах.

Які ж продукти з сої корисні?

В інших випадках соя розглядається, як корисний продукт, особливо популярні соєві боби, як альтернатива м'ясу. Самі соєві боби готують з іншими овочами, часто їх ферментують, щоб сприяє ще кращому засвоєнню з них білка. Соєве молоко, совій соус, тофу, традиційні для азіатської кухні, сьогодні міцно увійшли в раціон багатьох європейців.

Смак сої практично нейтральний, тому часто в продукти з сої додають горіхи, насіння, спеції. Також популярна паста місо, яку готують шляхом ферментації сої, змішуючи з пшеницею і ячменем – це підвищує харчову цінність. А соєві паростки використовують, як альтернативу зимовим овочам.

Новини

Популярні теми форуму

analytics