Close button

Тарифи на газ зростуть

Тарифи на газ зростуть

З 1 жовтня, згідно домовленостей між українським урядом та Міжнародним валютним фондом, має бути підвищений тариф на газ, повідомляє Курс Денег.

У ЗМІ неодноразово лунала інформація щодо досягнутої попередньої згоди, згідно якої ціна на газ буде підвищена на 23,5%. Це максимальне підвищення, на яке погодився уряд на чолі із Володимиром Гройсманом.

ffwxa677gs_big.jpg

Зараз 1000 кубометрів блакитного палива для населення коштує 6957,90 гривень. Тобто 1 куб газа зараз коштує приблизно 7 гривень. Для релігійних організацій – 3918,56 гривень.

Для промисловості газ відпускають значно дорожче. Так, з 1 вересня 2018 року, у залежності від обсягів купівлі та умов розрахунків, ціна природного газа для промислових об’єктів була встановлена у диапазоні 10 208 – 11 115 грн за тис. куб.м (без ПДВ).

У цьому році ціна газа для промисловості підвищувалась уже два рази.

Наприкінці серпня 2018 року Кабінет міністрів подовжив спеціальні зобов’язання для «Нафтогазу України» до кінця вересня 2018 року. Строк дії постанови закінчувався 1 вересня. Таким чином, уряд у черговий раз відтермінувало підвищення тарифів на газ. Минулого разу, цей строк був перенесений з 1 серпня на початок вересня.

Якщо припустити, що ціна дійсно буде підвищена на 23,5%, як про це пишуть усі, то з 1 жовтня ціна на газ для населення має становити 8593 гривні за 1000 кубів. Тобто ціна на газ виросте приблизно на 1,60 гривні за куб.

Два дні тому міністр соціальної політики Андрій Рева, виступаючі в ефірі телеканалу «112 Україна», зробив заяву, що Кабінет міністрів може відмовитися від підвищення ціни на газ з 1 жовтня. За його словами, питання підвищення ціна на газ для населення за засіданні Кабміну, що відбулося 26 вересня, не підіймалося. Підвищення ціни на газ може бути відтерміноване ще на місяць через відсутність домовленостей з МВФ.

Як тільки-но стало відомо, Кабінет міністрів продовжив дію спеціальних зовоб’язань (PSO) з продажу природного газу для потреб населення та теплокомуненерго (ТКЕ) за зниженою ціною до 18 жовтня.

Про це повідомив прес-секретар прем’єр-міністра Володимира Гройсмана Василь Рябчук.

За його словами, відповідне рішення було прийняте на засіданні уряду у п’ятницю 28 вересня.

Єгор Зелінський

Новини

Популярні теми форуму

analytics