Close button

Радник мера Маріуполя пояснив, чому у місті зростає кількість населення

Радник мера Маріуполя пояснив, чому у місті зростає кількість населення
Фото: Telegram

Люди змушені повертатися до Маріуполя, оскільки з Бердянська, Василівки, Токмака війська РФ їх не випускають на підконтрольну Україні територію, повідомляє Укрінформ.

Про це в ефірі телемарафону сказав радник маріупольського мера Петро Андрющенко.

За його словами, практично єдиний шлях покинути місто зараз – це через Росію, а далі через дружні нам країни – до Європи, а потім можна повернутися до України. Будь-яку евакуацію з Маріуполя на територію, підконтрольну Україні, сьогодні заблоковано росіянами. Багато хто знаходиться у Бердянську, Василівці, Токмаку і не можуть проїхати – росіяни не пропускають їх.

Андрющенко додав, що історія з евакуацією настільки сумна, що люди іноді змушені повертатися до Маріуполя, тому у місті навіть зростає кількість населення: якщо на початок квітня там було 100-130 тисяч людей, то зараз може сягати вже 170 тисяч. Збільшення населення у Маріуполі лише підвищуватиме гуманітарну напругу.

Також за його словами, до фільтрації в Мангуші Донецької області залучено багато колишніх українських поліцейських, а рівень колабораціонізму настільки високий, що дивує навіть російських загарбників.

“Найзапекліша точка при проходженні фільтраційної процедури зараз – Мангуш. Найгірше, що в Мангуші більшість людей, які сприяють та проводять фільтрацію, - це колишні поліцейські, які ще до окупації були одягнені в українську форму, тобто свої. До них приєднується так зване МДБ та ФСБ. Це відбувається у колишній поліцейській дільниці. Рівень колаборації у Мангуському районі ми спостерігаємо настільки високий, що навіть росіяни між собою кажуть людям, що здивовані”, - сказав Андрющенко.

Він додав, що помітна велика різниця між тим, що відбувається в Маріуполі, що відбувається в Микільському районі і в Мангуському. І в принципі спочатку окупаційна адміністрація Маріуполя разом з колаборантами теж працювала не в Маріуполі, а в Мангуші. Радник мера Маріуполя назвав Мангуш "точкою нашого суспільного болю".

Щодо подальшої долі українців, яким не вдається пройти фільтрацію під Маріуполем, радник міського голови розповів про кілька можливих сценаріїв: одні потрапляють до колонії в Оленівці Донецької області, інші – до сумнозвісної "Ізоляції" у самому Донецьку. Є припущення, що там же, у Донецьку, з'явилося ще одне – нове місце утримання, але поки що невідомо, де саме воно може бути.

Як повідомлялося, під час евакуації з Маріуполя російські загарбники, проводячи так звану фільтрацію, почали допитувати навіть дітей – після допиту батьків у їхній присутності починають уточнюючий допит дітей щодо подробиць. Намагаються впіймати батьків на брехні.

Новини

Популярні теми форуму

analytics