Close button

Вчені знайшли причину жіночого алкоголізму

Вчені знайшли причину жіночого алкоголізму

Жіночий алкоголізм може бути пов'язаний з рівнями естрогену, з'ясували американські вчені. При високих концентраціях естрогену мозок більш активно виробляє у відповідь на етанол нейромедіатор дофамін, який пов'язаний з почуттям задоволення. Увага до цього фактору може зробити лікування жіночого алкоголізму більш ефективним, вважають вчені, повідомляє Газета.Ru.

Вчені наблизилися до розгадки жіночого алкоголізму - високий рівень естрогену може робити вживання спиртних напоїв більш приємним. До такого висновку прийшли фахівці Іллінойського університету в Чикаго, присвячена цьому стаття була опублікована в журналі Journal of Neuroscience.

Нейромедіатор дофамін - один з хімічних факторів внутрішнього підкріплення. Він служить важливою частиною «системи винагороди» мозку, викликаючи почуття задоволення і задоволення. Він у великих кількостях виробляється під час суб'єктивно приємного досвіду - наприклад, прийому смачної їжі або сексу.

Однак наркотичні речовини, в тому числі і алкоголь, «зламують» систему винагороди, змушуючи дофамін вироблятися без будь-яких зовнішніх стимулів, які могли б принести користь.

Раніше вчені вже звертали увагу, що підвищення рівнів естрогену у самок мишей підвищує чутливість дофамінових нейронів до порушення етанолом, проте деталі цього зв'язку не були зрозумілі. У новій роботі дослідники використовували тканини мозку мертвих самок мишей в різних фазах статевого циклу - у частині естроген був підвищений, а у частини - знижений. Вчені активували естрогенові рецептори і відстежували реакцію дофамінових нейронів на алкоголь.

«Ми виявили, що при активації одного рецептора естрогену - альфа-рецептора - дофамінові нейрони відгукувалися на алкоголь набагато активніше. Адже, ефект був сильніший в тканинах, взятих у мишей у високоестрогенних фазах», - повідомляє біолог і психіатр Емі Ласек, провідний автор дослідження.

Підвищення активності дофамінових нейронів може призводити до більш приємних відчуттів від вживання алкоголю, пояснює Ласек.

«Більше задоволення може призвести до зловживання алкоголем, зокрема, запоїв», - попереджає вона.

В іншому експерименті дослідники заблокували естрогенові рецептори в вентральній області покришки, де починаються дофамінові шляхи. Вентральна область покришки (частина середнього мозку), зокрема, залучена у формування залежностей від наркотичних речовин. Дослідники спостерігали, як будуть реагувати на такі зміни і самки, і самці мишей при впливі алкоголю.

Як виявилося, зменшення кількості естрогенових рецепторів, таких як альфа-рецептори, призвело до зниження інтересу до алкоголю, але тільки у самок.

«Це нове відкриття дозволяє припустити, що в вентральній області покришки естрогенових рецепторів можуть грати специфічну роль, коли мова заходить про вживання алкоголю. У міру того, як ми дізнаємося більше про роль естрогенів у підвищенні чутливості мозку до дії алкоголю, ми зможемо розробити більш спеціалізовані методи лікування розладів, пов'язаних зі вживанням алкоголю, а також зможемо краще інформувати жінок про те, як вживання алкоголю може по-різному впливати на них в різних фазах менструального циклу», - каже Ласек.

Хоча чоловіки страждають від алкоголізму в кілька разів частіше жінок і, в цілому, вживають більше алкоголю, дослідження показують, що жінки швидше переходять від надмірного вживання алкоголю до алкоголізму. Алкогольна залежність підвищує ризик розвитку раку, уражень печінки, мозку та інших органів, розвитку серцево-судинних захворювань.

Облік статевих відмінностей при боротьбі з алкоголізмом, можливо, дозволить застосовувати більш ефективні підходи до лікування, сподівається Ласек. Раніше міжнародна група вчених при співробітництві з російськими колегами прийшла до висновку, що алкоголізм може бути викликаний дисбалансом в роботі дофаміну.

«Спиртне змінює як активність нейронів у префронтальної корі, так і властивості самих дофамінергічних нейронів», - підкреслили вчені.

За даними дослідження, алкоголь здатний порушувати баланс і властивості нейронів, що виробляють дофамін. Утворення великої кількості дофаміну формує закріплення тих чи інших звичок. Зокрема, внаслідок цього в мозку може закріпитися звичка вживати спиртне.

Новини

Популярні теми форуму

analytics