Close button

Галина Третьякова і нерухомість на мільярди

Галина Третьякова і нерухомість на мільярди

Голова парламентського комітету з питань соцполітики Галина Третьякова після скандалу з заявою про "дітей низької якості" активно роздає інтерв 'ю і намагається всіляко відбілити свою репутацію, повідомляє Обозреватель.

І поки ЗМІ обговорюють її моральний образ, у Верховній Раді за ініціативою депутата збираються забрати майно профспілок на мільярди доларів.

І це, можливо, вже не перша спроба парламентарія розпорядитися активами, накопиченими за десятиліття.

Про те, навіщо Третьякова оголосила війну профспілкам і чим це загрожує?

Війна з профспілками: чого хоче Третьякова

Галина Третьякова багато років працювала лобістом страхових компаній в Україні. Але прийшовши - разом зі "слугою народу" - в парламент, вирішила займатися соціальною політикою. Одне з перших важливих рішень парламентарія - без конкурсу Призначити головою соцстраху свою людину Олену Думу. Останню буквально через кілька місяців звільнили за численні порушення.

Джерела в соцстраху та Міністерстві соціальної політики пояснювали: швидше за все, Третьякову може цікавити нерухомість фонду. А це десятки і сотні об 'єктів, профілакторіїв і санаторіїв по всій країні. Мовляв, якщо почати приватизацію (а така спроба вже була), можна розпоряджатися мільярдами.

За Законом призначати Думу повинні були на конкурсі представники правління фонду. Але якщо комітет із соціальної політики (очолює Третьякова) домовиться з Міністерством соцполітики (на той момент очолювала наближена до офісу президента Юлія Соколовська), то віддати посаду можна без конкурсу.

З думою у Галини Миколаївни не вийшло, за численні порушення, накопичені борги по виплатах і безліч конфліктів у самому соцстраху її відправили у відставку. Тепер же "слуга народу" підійшла з іншого боку - запропонувала прийняти законопроект No2681, який, як заявляють профспілки, фактично зруйнує існуючу систему.

Профспілкові організації позбудуться фінансування (зараз роботодавець повинен віддавати 0,3% коштів фонду оплати праці на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу), не зможуть відстоювати інтереси співробітників при звільнення і т. Д.

Ніж повинна закінчитися "реформа профспілок", зізналася сама Третьякова: приватизувавши майно, яке перебуває в управлінні профспілок, держава отримає близько двох мільярдів доларів. Це ж прописано і в самому документі.

"Це все - державне майно. Це означає, що, приватизувавши його, ми можемо отримати, якщо продамо ці комплекси, 2 мільярди доларів додаткових доходів до бюджету, не звертаючись за кредитами до МВФ, ЄБРР та іншим організаціям. У нас це майно є, воно просто присвоєно структурою, яка не мала на це права ", - сказала Третьякова.

Читайте також: Третьякова "пройшлася" і по родичам зниклих безвісти

Навіщо розпродавати нерухомість профспілок і соцстраха?

Ще в минулому році керівництво соцстраху (на той момент його очолював Євген Баженков), як стверджують у мінсоці, видав вказівку на передачу 59 об 'єктів нерухомості у приватну власність. Поки Баженкова намагалися звільнити, він поміняв документи ще на 12 об 'єктів, а вже після звільнення через реєстратора відновився на посаді, що Мінсоц назвав рейдерським захопленням.

Схему вдалося свернуть, но ідея залишилася, більш того, зараз її відкрито озвучує і сама Галина Миколаївна. Найцікавіше: хто і за якою ціною зможе купити цю нерухомість. Якщо санаторії, будинки дістануться наближеним до влади підприємцям, вони зможуть заволодіти цілим станом на особливих умовах.

Війна проти профспілок Галини Третьяковій - можливо, перший крок до того, щоб в майбутньому відібрати їх майно. Без них фактично не буде кому розпоряджатися і управляти об 'єктами, значить, в будь-якому разі їхня доведеться віддати на приватизацію.

"No2681 - найбільш відомий у профспілках законопроект. Він робить реституцію майна, яке було передано профспілковому руху в 1960 році. Перелік об 'єктів є на сайті rada.gov.ua. Це наказ Міністерства охорони здоров 'я СРСР, згідно з яким більш ніж 4 тисячі об' єктів були передані в управління, там прямо написано - не у власність, а в управління ВЦРПС (Всесоюзний Центральна Рада професійних спілок. - ред.) ", - зазначила Третьякова.

Підкреслимо, Конституції СРСР 1977 року сказано, що є три форми Соціалістичної власності, одна з яких - майно профспілок. Тобто фактично вони не тільки керують, але й володіють нерухомістю, яку хоче продати Третьякова.

Наступний крок - зібрати внески на пенсії в приватні фонди

Ще одне важливе нововведення від Галини Третьяковій зобов 'язати всіх роботодавців віддавати частину зарплати в приватні пенсійні фонди. Ця ідея обговорюється вже кілька десятків років, але Головне питання: як зберегти накопичені гроші в умовах, коли в Україні немає ні розвиненого фондового ринку, ні надійних фінансових інструментів.

Чи не вийде так, що українці будуть роками віддавати гроші в приватний фонд, який потім просто збанкрутує, або ж гроші "з 'їсть" інфляція і вони просто знеціняться. Відповіді на це питання немає.

Приватні страховики готові збирати гроші, але ніяких гарантій дати не можуть. Галину Третьякову така ситуація не бентежить. Пропозицій, як стабілізувати існуючу солідарну пенсійну систему, як вивести зарплати з тіні і підвищити соціальні стандарти, в тому числі і мінімальну зарплату, Крім як декларативних, голова профільного комітету не розробила. При цьому законопроект про обов 'язкових внесків до накопичувальні фонди вона вже зареєструвала. А це мільярди гривень на рік.

Страховий бізнес - важлива сфера, яка безумовно повинна розвиватися в Україні. Але чи може лобіст цього напрямку займатися соціальною політикою - величезне питання. Руйнуючи існуючу систему, ми ризикуємо залишитися біля розбитого корита.

Новини

Популярні теми форуму

analytics