Close button

Другого "koronakrizisa" може і не бути: ринки зростають

Другого "koronakrizisa" може і не бути: ринки зростають

Минулого тижня вийшли дані по зайнятості в США за червень. Економіка США в червні створила 4,8 млн робочих місць, а безробіття впало до 11,1% з 13,3% в травні. Разом з травневими значеннями, коли економіка США створила 2,5 млн робочих місць, Загальна цифра відновлених робочих місць склала 7,3 млн, повідомляє Дело.

Цей темп відновлення можна судити двояко, адже на фоні втрачених у квітні 20,5 млн робочих місць, цифра у 7,3 млн не така вже й велика, і навіть не покриває половини понесених раніше втрат. Однак ці, Нехай навіть не дуже сильні дані, все ж сигналізують про те, що економіка США перейшла до фази зростання.

Так само варто відзначити, що китайська економіка показує зараз хороші успіхи з відновлення, зокрема індекс ділової активності у виробничому секторі за червень піднявся до 50,9 пунктів, що сигналізує про те, що економіка Піднебесної вже майже перезапустити.

На тлі початку відновлення економіки в червні відновився і приплив іноземного капіталу на ринки, що розвиваються, склавши в минулому місяці 32,9 млрд доларів проти 3,5 млрд доларів у травні. А це сигналізує про те, що "апетит до ризику" на світових ринках зростає.

На цьому тлі з початку минулого тижня американський індекс S&P500 і німецький індекс DAX додали більше 5%, а китайський фондовий ринок після довгих вихідних у понеділок став наздоганяти відставання і так само виріс більш ніж на 5%.

З іншого боку, статистика за новими випадками захворювання COVID19 у світі не поліпшується. Вірус продовжує наступати. Однак ринок, який ще недавно боявся другої хвилі пандемії, все менше і менше думає про це, оскільки навіть якщо COVID19 незабаром не буде переможений, це зовсім не означає, що буде друга хвиля корона кризи. Адже друга хвиля COVID19 і друга хвиля корона кризи - це все ж таки різні речі.

Корона криза в першу чергу пов 'язаний з обмежувальними заходами в економіці, які, по суті, її зупинили. Але зупинка економіки - це лише метод боротьби з пандемією, а методи можуть змінюватися.

Цілком ймовірно, що дійсно, друга хвиля COVID19 восени буде. Але, на відміну від початку року, вірус уже не викликає стільки страху як раніше. Сьогодні і людей, і влада швидше за більш лякає корона криза, ніж пандемія, а при такому балансі страхів, другої хвилі карантинів може вже не бути, навіть при настанні другої хвилі пандемії. А це означає, що економіку більше не будуть зупиняти, і вона продовжить відновлення.

Михайло Федоров

Новини

Популярні теми форуму

analytics