Close button

Великобританія протистоїть Китаю і Росії

Великобританія протистоїть Китаю і Росії

Британія посилила критику Пекіна і Москви, прагнучи визначити своє місце в світі після Brexit, повідомляє Bloomberg.

Посол Китаю в Лондоні попередив про "наслідки", якщо Великобританія буде ставитися до його країни як до "ворожої" силі в рамках питань по Гонконгу і Huawei. Російські чиновники очолили список людей, на яких поширюються санкції за порушення прав людини. Це вже викликало загрозу відплати з боку Кремля.

Оголошення про цілеспрямовані санкції щодо 49 осіб і організацій за порушення прав людини відразу ж викликало заклики законодавців з Консервативної партії до введення аналогічних обмежень щодо Китаю.

Ці вимоги підкреслюють напруженість. Великобританії прагне укладати торговельні угоди по всьому світу після Brexit, намагаючись ствердити себе в якості захисника волі. Країна зможе вільно встановлювати власний режим санкцій після виходу з ЄС.

Для прем 'єр-міністра Бориса Джонсона трудність полягає в тому, щоб врівноважити боротьбу з міжнародними порушеннями з ризиком того, що Великобританія може піддатися потенційним у відповідь заходів з боку країн, щодо яких введено санкції.

"Майбутнє Британії означає баланс різних інтересів і кілька складних рішень", - сказав Том Тугендхат, консерватор і голова парламентського комітету у закордонних справах.

В даний час санкції поширюються на Росію, Саудівську Аравію, м 'янму і Північну Корею. Політики закликають включити в список китайських посадових осіб, які причетні до придушення протестів в Гонконзі і порушення прав людини щодо Уйгурського мусульманської меншини у Сіньцзяні.

Ескалація напруженості почалася після того, як з 'ясувалося, що Великобританія готується прибрати Huawei з планів зі створення телекомунікаційних мереж п' ятого покоління. Це викликало бурхливу реакцію Лю Сяомінь, посла Китаю в Лондоні.

Він звинуватив Великобританію в тому, що вона слід наказам США. Він також розкритикував реакцію Британії на розгін демонстрацій в Гонконзі. Минулого тижня Джонсон запропонував прискорене отримання громадянства майже 3 млн. жителів колишньої британської колонії.

Джонсон встановив торговельну угоду зі США в якості центрального елемента своїх міжнародних планів після того, як Великобританія покине ЄС. Прем 'єр-міністр перебував під сильним тиском з боку адміністрації Дональда Трампа. Вашингтон попередив, що майбутнє співробітництво у галузі безпеки може опинитися під загрозою, якщо Лондон продовжить переговори з Huawei.

Список санкцій був оголошений, коли британський політик Домінік Рааб виклав британську версію Закону Магнітського. Вони включали заборону на видачу віз і заморожування активів для 20 громадян Саудівської Аравії, підозрюваних у причетності до вбивства оглядача Джамала Хашоггі у 2018 році, і двох урядових організацій, відповідальних за в 'язниці в Північній Кореї.

Рааб сказав, що цілеспрямовані дії проти окремих осіб, а не держав, "дозволять нам продовжувати двосторонню взаємодію з країнами, які, відверто кажучи, нам потрібні".

Цю точку зору не поділяє Росія, яка вважає, що особливу увагу Великої Британії до суддям і прокурорам є "посяганням" на незалежність судової влади.

Новини

Популярні теми форуму

analytics