Close button

Як зміняться ціни на паливо при різкому стрибку долара

Як зміняться ціни на паливо при різкому стрибку долара

Якщо курс різко підскочить до рівня 30 грн / $, то автомобільне паливо на українських заправках подорожчає на 3 грн / л. Про це повідомив директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн, повідомляє UBR.

Нагадаємо, український бюджет пораховано за курсом 30 грн / $, Проте реальний курс на ринку зараз тримається нижче 27 грн/ $. І як зауважив президент Володимир Зеленський на зустрічі з представниками бізнесу Чернівецької області, через проблеми з курсом долара українські підприємства "недоотримали мільйони і закрилися".

"Не знаю, хто там консультує Зеленського і хто там в курсі того, що відбувається у НБУ (він сказав, що всі підприємці це розуміють), але розгін курсу долара до 30 грн - це страшний сон для паливного ринку. До існуючого рівнем це 3 грн, а значить зростання цін складе мінімум 2,5 грн / л або 10% до існуючими цінами. Плюс до всього світовий ринок продовжує зростати, сьогодні нафта - $44/барр. (9 липня, - ред.) (у квітні була $14) ", - говорить Сергій Куюн.

За його словами, від такого стрибка цін на імпорт може постраждати навіть президентська програма "велика стройка" з розвитку інфраструктури в країні.

"Підрядники вже провели тендери і зафіксували ціни на сезон, зокрема, на бітум. Його подорожчання на 10% через просідання курсу призведе або до зриву поставок, або до пропорційним перегляду цін і, відповідно, кошторисів. І це тільки бітум, а там же і купа техніки в лізинг кредитах і т. Д. ", - зауважив Куюн.

З іншого боку, говорить експерт, при зростанні курсу виросте і сума акцизів на нафтопродукти, які завбачливо встановлені в євро. Тобто зростуть і гривневі надходження до дорожній фонд.

"Ефект, безумовно, буде комплексний, але зростання цін на паливо не пройде непомітно", - резюмував Сергій Куюн.

Читайте також: В Україні дорожчають бензин та дизпаливо

Новини

Популярні теми форуму

analytics