Close button

Саміт ЄС подовжили, країни ділять між собою антикризовий фонд

Поки країни Євросоюзу не змогли домовитися про фінансову допомогу найбільш постраждалим від коронавірусу членам об'єднання, через це саміт ЄС у Брюсселі подовжили ще на один день, повідомляє Украинская правда.

Джерело: Deutsche Welle

Деталі: Саміт Європейського Союзу, який відбувається в Брюсселі, вирішили подовжити на третій день через відсутність компромісу щодо пакета фінансової допомоги для країн, які найбільше в об'єднанні постраждали від пандемії.

Раніше планувалося, що саміт триватиме два дні і завершиться 18 липня. Каменем спотикання у переговорах стала сума, яку отримувачам допомоги надаватимуть на безповоротній основі. Із загального пакета у 750 мільярдів євро спочатку планувалося виділити у якості субсидій дві третини від цієї суми - 500 мільярдів євро. Втім, цей підхід викликав спротив з боку Нідерландів та Австрії.

У суботу офіційний представник президента Європейської ради Шарль Мішель подав нову пропозицію фінансової допомоги, у якій частка субсидій була скорочена до 450 мільярдів євро. Решту 300 мільярдів складуть кредити. Але навіть цей варіант не зміг знайти одностайної підтримки з боку лідерів країн ЄС.

Тим часом Угорщина і Польща виказують спротив спробам прив'язати виплати до дотримання стандартів правової держави окремими членами ЄС. Нідерланди і Австрія натомість вимагають прив'язати надання допомоги до проведення реформ у країнах, які постраждали від коронавірусу. Проти цього виступають у Італії та Іспанії.

Очікують, що саміт ЄС відновиться в Брюсселі в неділю, 19 липня, опівдні за місцевим часом.

Новини

Популярні теми форуму

analytics