Close button

Неврожайний рік: що буде з цінами на продукти

Неврожайний рік: що буде з цінами на продукти

Безсніжна зима, травневі заморозки, тривала посуха на півдні та повені на заході не пройшли безслідно. Як кажуть аграрії, врожаю цього року буде значно менше, що відіб 'ється на цінах. Найгірша ситуація з зерновими, повідомляє Вести.

"Вигорів навіть бур 'ян"

В Україні повним ходом йде Збиральна кампанія. Правда, як кажуть аграрії, - з перемінним успіхом. "Погода постійно підносить нам сюрпризи. Спочатку була весна затяжна, потім суха осінь і безсніжна зима. Потім затяжна холодна весна і мало вологи. Як результат - порядку 20-25% пшениці цього року Україна може недоотримати ", - говорить президент асоціації фермерів і приватних землевласників Микола Стрижак.

Причому картина не однорідна. "Якщо брати південь України, де була посуха: Одеська, Херсонська, Миколаївська, Запорізька, половина Дніпропетровської областей, то там врожаю немає і наполовину. А що стосується самої Одеси, то врожаю немає в принципі. Ми вже навіть скидаємося, щоб дати їм посівну пшеницю. А в районі budzhakskoy степу навіть бур 'ян вигорів. Там фермери почали вирізати домашню живність: телят, кіз, овець. Все тому, що нечем их кормить. Навіть донецькі фермери влаштовують для них посівний матеріал, тому що там повний провал. А банки, які видавали кредити, тим часом вже вимагають гроші назад ", - сказав Стрижак.

При цьому страхові компанії у більшості випадків відмовляють фермерам у виплаті платежів. "Чіпляються до кожної букві, і в підсумку виходить, що не погода винна, а фермери, які, мовляв, щось недогледіли", - сказав Стрижак.

Ціна хліба буде рости

Говорить про можливий зменшенні обсягів збору врожаю і голова асоціації фермерів Драбівського району Черкаської області Валерій Перепелиця. "Якщо говорити про мою області, то у багатьох фермерів збори пшениці ледь доходять до 40 центнерів. Це набагато менше, ніж роком раніше. (До слова, торік середня врожайність по Україні складала 45 ц / га. А в деяких регіонах - до 55 ц / га. - Авт.). Тому ціни на пшеницю зростають і будуть зростати, в тому числі і на зовнішніх ринках ", - сказав Перепелиця.

До того ж, за його словами, вартість збільшується і через ажіотажного попиту експортерів, які змушені в терміновому порядку докуповувати необхідні обсяги, щоб закрити зовнішні контракти. "Як би там не було, щоб уникнути дефіциту продовольства в країні, державі необхідно звернути увагу на цю ситуацію і провести закупівлі пшениці для аграрного фонду, щоб утримувати ціну хліба шляхом інтервенцій. В іншому разі ціна хліба буде рости ", - сказав Перепелиця.

Овочі та фрукти

Вплинула погода також на врожай овочів і фруктів. Найбільше, згідно з даними Держстату, з початку року зросли ціни на фрукти - на рекордні 50,4% і на овочі - на 9,5%. Решта продукти дорожчали скромніші: цукор додав 5,4%, хлібобулочні вироби, - 5,1%.

"Зараз ми бачимо, що ні по одній з культур немає традиційного сезонного зниження цін. Тому що врожай хоч і є, але вельми помірний. Тому очікувати зниження цін на ті ж ягоди, фрукти або овочі серйозно не коштує ", - говорить" Вістям "економіст Олексій Дорошенко.

Що стосується овочів борщового набору, то, за словами експерта економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, хоча вони і дорожчали з початку року, але порівняно з аналогічним періодом минулого року, усе одно залишаються дешевше. "В серпні ситуація може змінитися, а ціни можуть наздогнати минулорічні показники", - каже "Вістям Пендзин.

У той же час, як говорить економіст Олексій Дорошенко, сильного зростання цін не очікується. "Ми не чекаємо зростання цін на продовольство, що ще в березні прогнозувалося ООН. А й негативні очікування щодо пандемії і повільного економічному зростанню не дадуть можливості знизити світові ціни на продукти, в тому числі і в Україні ", - говорить Дорошенко.

При цьому, за його словами, у вересні можуть подешевшати яблука, так як їх урожай очікується непоганим – ціни можуть впасти вдвічі проти нинішніх. Але вони все одно будуть дорожче, ніж в минулому році. "Таких цін, як у 2019-му, - від 7-8 грн / кг, ми вже навряд чи побачимо", - сказав Дорошенко.

А от чи буде сезонне зниження цін на помідори, цибулю та інші овочі, поки прогнозувати складно. Як каже Перепелиця, понад 90% овочів в Україні вирощують у підсобних господарствах.

"А про їх результати ми дізнаємося тільки ближче до осені. Помідори, перець вирощують на півдні, і регіон дуже сильно постраждав від посухи. Крім того, тих фермерів, які займалися ранніми овочами, дуже сильно підкосив covid 19. Одні втратили урожай, інші не змогли його реалізувати і т. Д. Але всі вони зазнали збитків ", - сказав Перепелиця.

Тим не менш сильного зміни цін чекати не варто. "Ціна в короткостроковій перспективі не зміниться. Вона не зросте, але й не впаде ", - сказав Дорошенко.

Рекордні ціни на кавуни

Не пощастило в цьому році і виробникам баштанних. Фермери були змушені пересівати середні та пізні сорти кавунів, оскільки ягоди постраждали через град и прочих погодні катаклізми. Природно, це відбилося на ціні. Як відзначають аналітики компанії "Інфо Шувар", сезон 2020 року розпочався з найвищих за останні п 'ять років цін. Рік тому український Кавун продавався за 9-10 грн / кг, а цього року за такими цінами перші кавуни відвантажують фермери Херсонщини.

Читайте також: падіння ВВП України вдарить по кишенях громадян

"За останні п 'ять років ми мали різні погодні умови і, відповідно, різні дати початку сезону збору арбузов. 2020-й вже можна сміливо назвати роком з найбільш пізнім стартом - перші кавуни господарства Херсонщини почали лише в кінці червня, тоді як у 20-х числах минулого року в цей час ми вже фіксували перший обвал ціни завдяки збільшенню пропозиції ", - відзначає керівник Департаменту" аналітика "ОРСП" Шувар "Тетяна Гетьман.

І хоча ціни на кавуни в останні дні почали різко знижуватися, вони сьогодні все ще стоять суттєво дорожче, ніж в середині липня 2019 року. Так, згідно з даними щоденного моніторингу EastFruit, тільки за попередній тиждень українські фермери знизили ціну на кавуни в середньому на 42%.

"У нинішній ситуації виробники вже сьогодні готові проводити відвантаження Кавуна за ціною 3-5 грн / кг. Тим не менш це ще на 31% вище, ніж у аналогічний минулорічний період ", - говорять в компанії. Причина - ягід мало.

Новини

Популярні теми форуму

analytics