Close button

Результати ЗНО – на що скаржаться абітурієнти

Результати ЗНО – на що скаржаться абітурієнти

Основна сесія ЗНО завершилася. У п 'ятницю, 17 липня, минуло останнє тестування - экзамен по химии. Ті, хто складав цього року ЗНО, не тільки чекають результатів, які обіцяють опублікувати до 14 серпня, але і, видихнувши, згадують, як це було, повідомляє Вести.

До слова, про деякі проблеми, що виникли в пунктах тестування, знають і в Міністерстві освіти. На своїй сторінці в соцмережі освітній омбудсмен Сергій Горбачов написав: "після старту ЗНО ми звернули увагу на деякі зауваження учасників тестування та їх батьків щодо умов проведення іспитів. Найбільше скарг надходило на те, що в пунктах тестування не вистачало коштів дезінфекції, в аудиторіях було занадто жарко, а розпочати провітрювати їх не дозволяли ".

У зв 'язку зі шквалом скарг представники служби освітнього омбудсмена провели цивільне спостереження в десяти пунктах тестування. Перевірка була призначена на 7 липня - день тестування з англійської мови. Цей іспит, за словами Сергія Горбачова, був обраний для перевірки не просто так. Саме до нього в минулому році було більше всього претензій.

Читайте також: встановлено мінімальний бал ЗНО з математики та фізики

Під час перевірки особлива увага приділялася тому, дотримувалася чи дистанція між учасниками тестування біля пункту пропуску і безпосередньо в будівлі, наявності засобів індивідуального захисту і дезінфікуючих засобів, а також не порушувалася чи процедура під час самого іспиту. Висновки були зроблені: "всі необхідні заходи з безпеки дотримувалися, а в школах було достатньо засобів індивідуального захисту та дезінфекторів".

Але незважаючи на запевнення співробітників служби освітнього омбудсмена, у випускників та їх батьків є претензії не тільки до організації тестування, але і до дотримання протиепідеміологічних рекомендацій. "Вести" поговорили з випускниками, їхніми батьками та педагогами і зібрали найпоширеніші нарікання на ЗНО 2020.

Без масок, дистанції і з "лівим" антисептиком

Вікторія Бенюк, 16 років, Київ:

- Якщо на першому тестуванні з математики при вході в школу маски лежали на столі, і ми замінювали свої на нові, то на інших двох тестуваннях – з української та англійської мов - масок не було навіть в полі зору. Нас пропускали у аудиторію в тих, у яких ми приїхали в школу. Єдине, що нам сказали: ось там стоїть антисептик. І це за умови того, що Українська мова тривав три години, плюс мені треба було прийти за півгодини до тестування, і дорога до пункту здачі посіла 15-20 хвилин.

Олена bunilina, 17 років, Кременчук:

- Ніякої дистанції не було. Належних масок не було англійською мовою, а на математики деякі діти навіть просто познімали маски і поклали їх на стіл біля пляшок з водою. Ніхто з інструкторів зауваження їм не робив. Мені англійською стало погано через духоти і нервів - прийшла додому, поміряв температуру, виявилася 37,4 градуси. На наступний день температура спала, но хворобливе стан вже залишилося.

Карина vinogradnova, 16 років, Вінниця:

- Я собираюсь поступать в мед, тому здавала біологію і хімію, а значить, можу впевнено сказати, що у хімічних речовинах розбираюся непогано. Та й на початку карантину нам чітко говорили, що дієвий антисептик повинен бути спиртовмісним. На тестуванні ж стояли пляшечки з гліцериновим гелієвих санітайзер, навіть без найменшого натяку на вміст у ньому спирту. На моє запитання: "чому тут коштує такий антисептик?", інструктор відповів, що якщо хтось не довіряє цьому речовині і хоче перестрахуватися, може скористатися своїм особистим. Я так і зробила.

Додаткові завдання з математики і брак часу

Інна Нечай, Коростень, мама одинадцятикласниці:

- Цей навчальний рік - суцільна катастрофа і знущання над дітьми та батьками. Наприкінці жовтня минулого року ми дізналися, що програма ЗНО 2020 змінена і з математики додали ще два завдання, але час на тести залишили колишнім: на все про все давалося три години. Ще засмутило одна зміна: в минулі роки за завдання, в яких потрібно було скласти "логічні пари", ставили по 4 бали, а цього року максимум, який за них можна отримати, – 3 бали. Я не розумію, чому такі зміни ввели за шість місяців до ЗНО.

Тепер наступний пункт: ми починали готуватися до ЗНО з математики ще минулого літа, купивши тренувальні матеріали. Природно, вони були надруковані ще до змін програми ЗНО, тому не відповідають тому, що чекало на мою дочь на тестах. Ну і, звичайно, скасування пробного ЗНО додала невідомості і нерозуміння того, що чекає на дитину на іспиті.

Читайте також: В Україні завершилася основна сесія ЗНО 2020

Лариса Лук 'яненко, вчитель математики, Запоріжжі:

- Часу для ідеального виконання 35 завдань дуже мало. Два додаткових, які з 'явилися в цьому році, на мій погляд, зайві. Вони вимагають багато часу і зусиль. Багато мої учні після ЗНО розповідали, що вони просто не встигли перенести виконані завдання з чернеток. На жаль, за період карантину діти стали все робити повільніше, їм доводиться докладати більше зусиль, виконуючи навіть елементарні завдання. Навіть круглі відмінники через поспіх робили елементарні помилки. Тому, я вважаю, в цьому році високих результатів за тести з математики чекати не варто.

"Запасні маски не просите!" і тести в класах НУШ

Віка Пінчук, 16 років, м. Люботин, Харківська обл.:

- Перед тестуванням з української мови і літератури перше, що сказав інструктор: "Масок мало, намагайтеся економити і по можливості не міняти". Ми так і зробили, жодна людина з аудиторії не скористався можливістю змінити маску. І це за три години іспиту. Після іспиту інструктори розповідали, що через дефіцит засобів індивідуального захисту в школах навіть їх (інструкторів) попросили прийти до школи зі своїми масками. В нашій школі на кожну аудиторію видали по 10 запасних масок. І це при тому, що в аудиторії було 17 осіб (15 учасників тестування та два інструктори).

Ігор Левчун, 17 років, м. Южноукраїнськ:

- Мало того, що три години тестів з української мови і літератури ми писали в аудиторії на Сонячній стороні, де навіть не відкривали вікна, щоб зробити хоч найменший протяг. Інструктори сказали, що за регламентом можна відкривати інші вікна, або двері. А якщо відкрити вікна, то буде ще спекотніше. Крім того, за розподілом я опинився в класі, де навчаються учні молодших класів. А це маленькі парти і мініатюрні стільчики. Я ледве помістився, а коли писав твір, склався в три рази. Вже через півгодини після початку тестів у мене затекли ноги і почала боліти спина. Чесно, я не знаю, як я висидів три години. Ну і ароматів додала дівчинка, що сиділа попереду мене. От ее "термоядерних" духів у мене до кінця тестування крутилася голова і підступала нудота.

Не випускали з аудиторії, поки не зробили технічну перерву

Вероніка Бенюк, 16 років, Київ:

- На ЗНО з англійської технічну перерву (коли учасників тестування перевіряють металошукачем. - ред.) пройшов за 10 хвилин до закінчення тестів. А це означає, що протягом практично двох годин нам не дозволялося виходити з аудиторії. Це було дуже некомфортно, адже ми не могли вийти ні в туалет, ні подихати в коридорі. А сидіти в масках було дуже жарко. Зате коли потрібно було максимально зосередитися, перевірити ще раз свої відповіді та перенести їх у бланк, нас усіх підняли і перевіряли металошукачем. В аудиторії всі нервували, так як боялися через перевірки в поспіху допустити дурні помилки.

Зім 'ятий звук і баси на останніх партах

Лена Зубко, 17 років, Дніпро:

- У мене дуже великі питання до якості тексту на говорять. Жіночий голос був ще нічого, а чоловічий – "зажував", як ніби він шепелявив, глотал літери, і багато чого доводилося здогадуватися з випередженням. На пробному прослуховуванні до того, як ми підписали відмову від претензій до якості звуку, був абсолютно інший голос і якість звучання.

Моє місце було на останній парті, і мені було дуже погано чути голос дикторів через гучні басов. Я абсолютно не впевнена у правильності своїх відповідей, хоча аудіювання IELTS academic (Міжнародний іспит з англійської мови. - ред.) у цьому році здала на 7,5.

Маргарита Яцун, мама випускниці, Нова Каховка, Херсонська обл.:

- Моя дочка здавала цього року ЗНО з англійської. Вона сиділа за першою партою. За її словами, від колонки йшло Ехо, і мова зливали в одне суцільне "бу бу бу". Особливо складно було зрозуміти, про що мова під час жіночих реплік. Дикторка говорила дуже нерозбірливо.

Весь час екзамену я чекала тут її під школою. До кінця другого години почали виходити інші діти, і всі вони в один голос питали один у одного: "ти хоч щось чув / зрозумів?"

Я знаю, що скарги на ЗНО з англійської мови не перший рік, і хотілося б, щоб в УЦОЯО зробили в цьому році знижку і переглянули бали з оглядкою на технічні проблеми, адже як не як, а аудіювання оцінюється в цілих 20 балів.

Новини

Популярні теми форуму

analytics