Close button

Конфлікт Кадирова з Зеленським залагоджували у МВС

Конфлікт Кадирова з Зеленським залагоджували у МВС

Чеченський лідер Рамзан Кадиров вирішив раптом припомнить Володимиру Зеленському історію шестирічної давності. Тоді автори "кварталу" завдали Кадирову образа, висміявши його плач під час молитви, повідомляє Страна.ua.

Зеленський вибачався, а глава Чечні навіть рік тому ці вибачення на кшталт прийняв. Однак зараз його риторика знову стала загрозливою.

Судячи з усього, це пов 'язано не стільки з якоїсь кровної образою Кадирова, скільки зі спробою вивести Зе на діалог з Росією і не допустити остаточного скочування ситуації за часів Порошенко.

Як "Квартал" Кадирова образив

Ця історія почалася в 2014 році. У Жовтневому ефірі авторського шоу "Чисто news" Зеленський анонсував гумористичне відео за участю глави Чечні. Йшлося про нібито "реакції" Рамзана Кадирова на знесення пам 'ятника Леніну у Харкові.

В "кварталі" взяли ролик, на якому Кадиров плаче і наклали на нього звукову доріжку, ніби він шкодує про знесення пам 'ятника вождю світового пролетаріату.

"Леніна звалили. 80 років прожили і такого не бачили. Фашисти, Бендери ", -" каже "в кадрі глава Чечні.

В якості аудіо "кварталівці" використовували голос пенсіонера, який реально плакав при вигляді поваленого монумента. Посміявшись таким чином і над стариком теж.

Після виходу ролика почалися проблеми.

Прихильники Кадирова заявили про те, що відео з лідером Чечні, яке змонтували у Зе, було знято на молитві. Причому, як потім стало відомо, це була пам 'ятна молитва за батьком Кадирова, який загинув у теракті 9 травня 2004 року.

Тобто, Зе образив Надодачу ще й пам 'ять батька лідера Чечні. Що у мусульманських народів є найтяжчим проступком.

Після цього депутат Держдуми РФ шамсаїл саралієв порадив майбутньому Президентові України "готуватися до землі". "Вона холодна, скользкая, смотри не поскользнусь", - порадив парламентарій.

Шамсаил Саралиев

Зеленський після цього оперативно вибачився. Причому навіть кілька разів. Щоправда, не перед Кадировим.

Вибачення, яких не було

Уперше Володимир вибачився майже відразу - через пару днів після виходу програми. Правда, персонального вибачення на адресу Рамзана не прозвучало.

"Я, чесно кажучи, не знав, що це відео якось пов 'язано з похоронами. Спочатку була саме така інформація. Незалежно від того, про який політиці йдеться - пана Кадирова, Путіна, Порошенка - над подібними речами просто не жартують. Я сказав: якщо це так, вибачте мені. І навіть незважаючи на те, що це виявилися не похорон, а мусульманське священнодійство, я поважаю всі релігії, над святим не сміявся би. Тому я сказав: я приношу вибачення всім, кого образив, всіх мусульманам ", - сказав Зеленський prostir.museum через кілька днів після виходу скандального шоу.

Також Зе заявив в інтерв 'ю ЗМІ, що ролик монтував не він особисто і до виходу в ефір його не бачив - тому не міг знати передісторії відео з Кадировим.

"У хлопців, режисерів, було завдання - знайти відомих людей, які плачуть або сміються, а вони випадковим чином потрапили саме на цей ролик. Упевнений, що над святими речами ніхто не став би глумитися. Якщо відео когось образило, я вибачаюсь ", - сказав Зеленський.

Правда потім, на питання журналіста "КП в Україні", Зе сказав, що взагалі не вибачався перед лідером Чечні.

"Особисто перед Кадировим - ні. Але я особисто просив вибачення перед усіма, кого образив, - перед усім мусульманським народом ", - пояснив засновник" кварталу ".

Тобто вже тоді було зрозуміло, що такі вибачення Кадирова навряд чи влаштують.

У 2018 році тему підняли знову. В інтерв 'ю Дмитру Гордону Зеленський в общем-то повторив стару аргументацію.

"У нашій програмі" chistonyuz "був якийсь відеоролик – я його не бачив, не вів тоді цю програму, нею займалася інша авторська група.
Там навіть мова не про ньому йшла, була якась нарізка відео, і у цю нарізку потрапило відео, на якому плакав Рамзан Кадиров. Мені подзвонили з цього приводу: мовляв, що ви думаєте, як відреагує мусульманський світ. Я відповів, що не знаю, в чому там суть, перегляну цю історію. Тому що тема релігії - дуже тонка тема.
Так, і мені не хотілося б на ґрунті релігії кого-небудь ображати. І я сказав, що якщо наші хлопці образили когось з мусульманського світу, вони ж могли не подумати, не знати, то я за них хочу попросити вибачення ”, - дуже заплутано прокоментував ситуацію Зеленський.

Звертають на себе увагу два моменти.

Перший - брехня Зе, який заявив, що "не вів тоді цю програму". Однак вище приведено відео, на якому саме Володимир в студії оголошує про відео з Кадировим.

Другий - це, власне, відсутність персональних вибачень перед Кадировим, якого висміяли під час молитви, що для мусульман є образою релігійних почуттів.

Мабуть шоумен не хотів публічно вибачатися перед главою Чечні, щоб не накликати на себе критику в Україні. Втім, вже після обрання Зе президентом в 2019 році прес-секретар голови Чечні Альві Карімов дав зрозуміти, що вибачення прийняті: "якщо хтось щось змонтував і Зеленський не має до цього стосунку і вибачився, це нормально для будь-яку людину".

Це може пояснюватися тим, що ще в 2014 році непублічно Зе намагався навести мости з Рамзаном і згладити неприємний інцидент.

Контакт через "Молдована"

Як розповіли "країні" джерела в МВС, Зеленський восени 2014 року прийшов на прийом до тодішньому першому заступник міністра внутрішніх справ Володимиру ЄВДОКИМОВУ. І звернувся до нього за допомогою в залагодженні конфлікту з Кадировим.

І той справді допоміг.

Один з підлеглих Євдокимова, який займав у період подій Євромайдану пост начальника столичного УБОЗу Віталій Стрижак, організував зустріч Зеленського з Юрієм єриняком (молдован), людиною, що мала зв 'язки в кримінальних колах і не тільки.

На рандеву з "авторитетом" Стрижак разом з Зеленським відрядив свого заступника Євгена Коваля. Обговорення "світової" затягнулося на кілька зустрічей. Спочатку єриняк розмовляв із заступницею голови МВС Чеченської Республіки, якого називав у бесіді "Апті". Після цього "Молдована" вивели на керівника МВС. А потім і відбулася розмова з ним Зеленського, де той приніс вибачення Кадирову.

Крім іншого, нібито, було домовлено, що Зеленський разом з молдован особисто прилетять на зустріч з Рамзаном.

"Але, за підсумком, Зеленський потім відмовився їхати. І полетів тільки єриняк, який взяв з собою в якості презенту примірник Корану в дорогому оформленні ", - розповідає співрозмовник у МВС.

За його даними, "Молдован" залишився сильно незадоволений тим, що Зе проігнорував поїздку. І незабаром після повернення з Росії єриняка у Києві загорілася машина Зеленського - хтось кинув пляшку із запальною сумішшю у його Range Rover. Шоумена в машині на той момент не було.

До речі, саме після того у Зеленського, як кажуть, і зав 'язалися відносини з Євдокимовим і Євгеном Ковалем. Останній був восени призначений першим заступник голови Нацполіції.

"Доведеться відповісти". Навіщо Кадиров згадав про образу

Вчора Рамзан Кадиров написав у телеграм пост, де раптово вирішив прокоментувати заяву Зеленського в інтерв ’ ю Гордону, яку він дав у грудні 2018 року. Принаймні, це випливає з тексту заяви, до якого прикріплений уривок з відео.

"Подивився чергову відповідь Володимира Зеленського на питання про його образливій відеоролику, який кілька років тому він розмістив в українському гумористичному шоу.
Нехай, я знав Зеленського як людини, яка, визнавши свою провину, мав честь вибачитися. Це було гідно чоловіки. Але тільки навіщо тепер, після ухвалених вибачень, намагатися зобразити із себе щось, юлити, виляти, намагатися підняти себе? Тепер же ви, отримавши повноваження президента України, кожен раз придумываете нові версії вибачень. Вам доведеться твердо визначитися зі своєю позицією та підтвердити свої вибачення. Якщо ж ні, то Вам доведеться відповісти переді мною не як перед головою Республіки, а як перед сином першого Президента Чеченської Республіки, Героя Росії Ахмата-Хаджі Кадирова, пам 'ять якої ви образили! ", - пише глава Чечні.

З одного боку, вимога на кшталт зрозуміла - Зеленський, судячи з того, що ми писали вище, приніс вибачення Кадирову, але не публічно. А публічно, навпаки, намагався всіляко "відпетляти". І президент Чечні вирішив поставити питання ребром.

З іншого боку - чому Рамзан вспомнил эту историю саме зараз? Якщо незабаром після обрання Зеленського президентом, прес-служба Кадирова опублікувала цілком Примирливий пост (тобто, вже після виходу інтерв ’ ю Гордону).

Відповідь на це питання, можливо, ховається у другій частині посту Кадирова.

"Я син загиблого батька, піхотинець Великого лідера Володимира Путіна, захисник свого народу. Виберіть та ви, Володимир Олександрович, найбільш підходящий для себе статус, визначитеся, нарешті, з тим, хто ви Є. Ви нечесні і изворотливы не лише в своїх словах, а й у передвиборчих обіцянках. Обіцяли покласти край війні, але продовжуєте справу свого попередника Порошенко.
Що заважає вам виконати надії двох великих народів? Що вам заважає зателефонувати Володимиру Володимировичу Путіну і оголосити, що закінчуєте з цією громадянською війною на сході України? Гординя або чужа воля?
Колись наші країни, наші народи не могли допустити і думки, що війна розділить нас. Але часи змінилися, тепер Заокеанська воля велить нашим українським братам вбивати росіян людей в Донецьку і Луганську.
Будьте чоловіком, Володимир Олександрович, завжди тримайте свого слова! Збудуйте правильні, добросусідські відносини з Великої Росією. Впевнений, гарант Конституції України повинен зробити перший крок! ", - раптово завершив Кадиров.

Кадыров потребовал от Зеленского подтвердить извинения. Скриншот: Telegram/Рамзан Кадыров

Тобто почавши з особистого глава Чечні перейшов на відносини України з Росією і Донбасом. І зажадав вже не перед ним особисто вибачитися, а подзвонити Путіну і помиритися з Москвою.

Причини такого повороту проаналізував телеграм-канал "політика країни".

"В цьому тексті основні - останні абзаци, а обурення інтерв 'ю Зеленського Гордону від грудня 2018 року лише привід, щоб ці абзаци написати (Зрештою ще вічної 2019 року після обрання президентом Зеленського Кадиров вельми примирливо прокоментував ситуацію з вибаченнями і інтерв ’ ю Гордону його ніяк не збентежило).

А згадав зараз про нього Кадиров з метою ще раз в різкій формі донести Зеленському те, про що йому вже неодноразово останнім часом нагадує Кремль - ігнорування Києвом виконання політичної частини мінських угод неприйнятно. І ніякого просування по Донбасу не буде, поки Україна не виконає політичну частину. І те, що руху немає - винен Зеленський, який обдурив своїх виборців.

Цю думку в останні місяці Кремль доводить до Києва постійно. Ось тепер і Кадиров підключився ".

Новини

Популярні теми форуму

analytics