Close button

Карта забруднення Європи ядерними вибухами

Карта забруднення Європи ядерними вибухами

Опублікована докладна карта концентрацій радіонуклідів (цезію-137 і плутонію) в ґрунті Центральної Європи. Відповідну карту оприлюднив журнал Scientific Reports у понеділок, 20 липня, повідомляє Корреспондент.

Перелічені елементи забруднили поверхневий шар грунту у другій половині XX століття після аварійних витоків на виробництвах, а також внаслідок атмосферних ядерних вибухів.

Зазначається, що до 1963 року, коли був підписаний Московський договір, США, СРСР, Франція, Великобританія і Китай провели сотні атмосферних випробувань атомних і термоядерних бомб, які вплинули на глобальні екологічні процеси на планеті.

За словами авторів карти, вони з 'ясували, як розпізнати, звідки і в результаті чого ті чи інші ізотопи з' явилися в ґрунті: у них є "розпізнавальні риси".

У той же час близько половини ізотопів у ґрунті Європи - це результат аварії на ЧАЕС, решта - від ядерних тестів у середині ХХ століття. В Альпах, на півдні Франції і в горах Баварії було багато "чорнобильських" радіонуклідів, а на півдні Італії та на півночі Франції - ні.

Нарешті, автори карти заявляють, що радіонукліди від вибухів бомб (переважно плутоній 239 і плутоній 240) розносило на більшу частину землі разом з опадами, тоді як небезпечні витоку з АЕС і підприємств розліталися відносно недалеко через невеликої висоти викидів, та радіоактивні дощі з ними випадали нерівномірно.

2525314.jpg

2525313.jpg

Новини

Популярні теми форуму

analytics